Timp liber
Patru muzee celebre de artă

Patru muzee celebre de artă

Dan Cârlea, 08 Martie 2013

Cele mai mari şi mai frumoase galerii de artă din lume se află de obicei în muzee pe măsură. Printre acestea, Ermitaj, Luvru, Muzeul Prado şi Uffizi. O încântare pentru ochi şi suflet, cele patru muzee deţin unele dintre cele mai valoroase creaţii artistice ale omenirii.  

Celebrul Muzeu Ermitaj din Petersburg, Rusia, este unul dintre cele mai valoroase din lume, adăpostind peste 60.000 de piese, expuse în aproximativ 1.000 de săli, dar având şi alte 3 milioane de obiecte păstrate în rezervă. În muzeul din oraşul de pe malul Nevei pot fi admirate opere ale marilor maeştri ai picturii, precum Rembrandt, Rubens, Matisse, Paul Gauguin şi Pablo Picasso, dar şi opere ale Renaşterii şi Antichităţii. Nu doar valorile artistice ce sunt expuse în muzeu îi dau valoare acestuia, ci şi clădirile în sine sunt foarte frumoase şi cu o poveste interesantă. Există de fapt un complex de clădiri construite între secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Astfel, alături de Micul Ermitaj găsim Vechiul Ermitaj, Noul Ermitaj şi Teatrul Ermitajului, precum şi o mare parte din Palatul de Iarnă, care era rezidenţa principală a ţarului Rusiei. Pentru a ne da seama cât este de mare, să ne gândim la faptul că muzeul are 2.500 de angajaţi. 

Celebrul Luvru, casă pentru „Mona Lisa“

Marele Muzeu Luvru din Paris este poate cel mai cunoscut şi mai vizitat din întreaga lume, mai ales pentru celebra lucrare „Mona Lisa“ a lui Leonardo da Vinci, dar şi pentru miile de opere ale pictorilor mari. 
 
La Luvru se află piese din Antichitate până la 1848, din Europa Occidentală, Grecia, Egipt şi până la Orientul Apropiat. Arta europeană de după 1848 a fost încredinţată Muzeului d´Orsey şi Centrului Pompidou, arta asiatică fiind expusă la Muzeul Naţional de Arte asiatice Guimet, iar cea  africană, americană şi din Oceania fiind la Muzeul Quai Branly. 
 
Operele din Luvru au o mare varietate, de la picturi, sculpturi, desene până la ceramică, obiecte arheologice sau alte obiecte de artă.
 
Printre piesele cele mai faimoase prezente la Luvru se numără: „Codul lui Hammurabi“, „Venus din Milo“, „Mona Lisa“ de Leonardo da Vinci şi „Libertatea conducând poporul“ de Eugène Delacroix. Luvrul este de asemenea unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, cu aproximativ 8,5 milioane de vizitatori în 2008.  

Prado, muzeul spaniolilor, dar mai ales al lui Velázquez

Muzeul Prado din Madrid, Spania, este şi el faimos pentru impresionanta galerie ce cuprinde artă europeană din secolul al XIV-lea şi până la începutul secolului al XIX-lea.
 
Deşi a fost fondat ca muzeu de pictură şi sculptură, Prado adăposteşte şi peste 5.000 de desene, 2.000 de afişe, 1.000 de monede şi aproape 2.000 de obiecte decorative şi lucrări de artă. Sculptura este reprezentată prin peste 700 de lucrări şi printr-un număr mai mic de fragmente sculpturale. Galeria de tablouri conţine 8.600 de picturi şi este cea care conferă renumele de care se bucură muzeul. 
 
Cum era şi firesc, în Muzeul Prado se află cele mai multe tablouri ale spaniolilor Diego Velázquez şi Francisco Goya, precum şi ale lui Hieronymus Bosch. Muzeul expune o serie de colecţii semnate El Greco, Peter Paul Rubens, Rafael, Tiţian, Bartolome Esteban Murillo, dar şi Botticelli, Caravaggio, Albrecht Dürer, Rembrandt şi Veronese. 
 
Cea mai cunoscută operă de artă expusă este „Las Meninas“ de Velázquez. Velázquez însuşi a oferit muzeului propriile sale tablouri şi a atras o mare parte din colecţia de maeştri italieni a muzeului. De altfel, una dintre intrările în Prado este dominată de statuia din bronz a lui Diego Velázquez.
 
Muzeul Prado este amplasat într-o clădire construită în timpul regatului lui Carol al III-lea. Lucrările la construcţia clădirii au fost suspendate după terminarea domniei lui Carol al III-lea şi în timpul Războiului Spaniol de Independenţă, fiind reluate doar în timpul domniei nepotului său, Ferdinand al VII-lea. 
 
Structura a devenit sediul cavaleriei şi al magazinului de pulbere pentru trupele napoleonice staţionate la Madrid, pe durata Războiului de Independenţă. După detronarea reginei Elisabeta a II-a în 1868, muzeul a fost naţionalizat şi a primit numele Museo del Prado. Clădirea găzduia colecţia regală de artă, dovedindu-se însă neîncăpătoare. Prima extindere a muzeului a avut loc în 1918.

Galeria Uffizi din Florenţa, prima galerie de artă din lume 

Cine vrea să vadă cea mai impresionantă colecţie de artă renascentistă trebuie să meargă la Florenţa, în Italia, la Galeria Uffizi. Majoritatea pieselor de aici au fost achiziţionate de membrii familiei Medici în secolele XVI şi XVII. Francesco I de Medici a decis ca etajul superior al Palatului Uffizi să fie folosit pentru a expune colecţia de artă a familiei, dând astfel naştere primei galerii de artă din lume.
 
Succesorii săi au extins colecţia până în 1737, când Ana Maria Luisa de Medici, ultimul vlăstar al familiei Medici, a donat operele de artă cetăţenilor oraşului Florenţa. Găsim aici tablouri de Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Caravaggio, Rubens, Van Dyck şi Rembrandt. 
 
Construit la comandă şi finanţat de Cosimo I de Medici, primul Mare Duce de Toscana, palatul-muzeu este una din marile opere ale lui Giorgio Vasari. Deşi nu a reuşit să-şi termine opera, Alfonso Parigi şi Bernardo Buontalenti, care l-au urmat, au continuat să construiască acest magnific muzeu conform planurilor originale ale lui Vasari. Galeriile Uffizi au fost terminate în 1581, la şapte ani după moartea lui Cosimo de Medici şi a lui Vasari (ambii au murit în 1574).
 

Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!