Cultură
Cei patru finaliști ai Secțiunii Violoncel

Patru muzicieni în finala de violoncel a concursului „Enescu”

Daniela Șontică, 11 Septembrie 2018

În seara aceasta, la Ateneul Român, începând cu ora 18:00, publicul va putea audia tinerii care au ajuns în finala Secțiunii Violoncel a Concursului Internațional „George Enescu”. Pentru prima dată în istoria competiției, juriul a decis ca în finală să intre patru concurenți, și nu trei, datorită nivelului înalt al interpretării.

Stanislas Kim (Fran­ța), Shizuka Mitsui (Japonia), Yibai Chen (China), Marcel Johannes Kits (Estonia) sunt violonceliștii care vor încânta publicul în seara aceasta în cadrul finalei, în program aflându-se lucrări de Dvořák și Șostakovici. Rezultatele au fost anunțate duminică seară de juriul de specialitate format din David Geringas (președintele juriului), Raphael Wallfisch, Leonid Gorokhov, Alexandra Guțu, Jian Wang, Tsu­yoshi Tsutsumi, Myung-Wha Chung, Philippe Muller și Marin Cazacu.

Yibai Chen este din China și s-a născut pe 30 septembrie 2001. Studiază sub îndrumarea profesorului Danjulo Ishizaka la Universitatea de Arte din Berlin, a participat la mai multe cursuri de măiestrie susținute de Marti Rousi, Liwei Qin, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Wolfgang Emanuel Schmidt și Jens Peter Maintz. A concertat la Universitatea Cambridge în iulie 2012 şi a interpretat „Ariile Ţigăneşti” de Sarasate cu Orchestra de Cameră din Pforzheim. A obținut un premiu internațional la ediția a XI-a a Concursului Internaţional pentru Violoncel „Lutoslawski” în Varşovia, 2018.

Absolvent al Conservatorului din Courbevoie, Stanislas Kim, din Franța, s-a născut la 24 august 1993 și a participat la ­cursuri de măiestrie susținute de David Geringas, Frans Helmerson, Natalia Gutman, Arto Noras, Jérôme Pernoo, Wolfgang Emanuel Schmidt și Jens Peter Maintz. A fost invitat la festivaluri precum: Würzburger Bachtage, „Grieg” din Bergen, Festivalurile din Schleswig-Holstein și Mecklenburg-Vorpommern. Între premiile internaționale importante obți­nute se află cele ale Concursului de Muzică de Cameră de la Lyon, a VIII-a ediție a Concursului Internațional din Suedia, alături de pianista Marie Rosa Günter, și Concursurile „Brahms” și „Hindemith”.

Estonianul Marcel Johannes Kits, născut la 2 mai 1995, interpretează la un violoncel construit de Francesco Ruggeri în Cremona, 1674, şi cu un arcuş construit de Victor Fetique, ambele împrumutate de către ­Deutsche Stiftung. A urmat numeroase cursuri de măiestrie, cu artiști precum Maria Kliegel, László Fenyö, Wen-Sinn Yang, Jan-Erik Gustafsson, Marko Ylönen, David Geringas, Steven Isserlis. Din acest an, studiază sub îndrumarea profesorului Jens Peter Maintz, în cadrul Universităţii de Arte din Berlin. Marcel Johannes Kits a concertat ca solist cu numeroase orchestre precum Orchestra Națională Simfonică a Estoniei, Orchestra de Cameră din Talinn, Orchestra din Pärnu, Orchestra Națională Simfonică a Letoniei, Württembergische Philharmonie din Reutlingen, Orchestra Filarmonicii din Jena, Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Simfonică din Saint Petersburg. Este laureat al concursurilor internaţionale „Dombrovsky” şi „Johannes Brahms”.

Shizuka Mitsui este din Japonia, s-a născut la 14 martie 1992 și, începând cu 2014, studiază cu profesorul Giovanni Gnocchi în cadrul Universităţii Mozarteum din Salzburg, iar din 2016 se află sub îndrumarea lui Clemens Hagen. Este semifinalist al Concursului Internaţional „Regina Elisabeta” din Bruxelles 2017. A obținut premii la Concursul de Violoncel „Izumino-Mori”, Japan Classic, „Enrico Mainardi” (Premiul I) și Concursul de Muzică de la Tokyo (Premiul al II-lea). A participat la cursuri de măiestrie cu Jens Peter Maintz, Natalia Gutman, Jian Wang, Tsuyoshi Tsutsumi, Masato Iwai, Danjulo Ishizaka, Wolfgang Boettcher şi Gautier Capuçon.

Concursul „Enescu” 2018 se va încheia pe 23 septembrie. În fiecare zi au loc etapele preliminarii ale concursului la Universitatea de Muzică din București, unde intrarea este liberă, iar programul detaliat îl puteți afla de pe site-ul www.festivalenescu.ro. Următorul eveniment de la Ateneul Român din cadrul concursului va fi recitalul violonistului Salvatore Accardo și al pianistei Laura Manzini, vineri, 14 septembrie, de la ora 19:00.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!