Documentar
Pe 30 august, Ralu Filip ar fi împlinit 50 de ani

Pe 30 august, Ralu Filip ar fi împlinit 50 de ani

Raluca Brodner, 29 August 2009

Dacă ar mai fi fost printre noi, anul acesta, pe 30 august, fostul preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului ar fi aniversat cinci decenii de existenţă. Omul şi profesionistul Ralu Filip a rămas o amintire vie în memoria slujitorilor Bisericii datorită sprijinului oferit la extinderea proiectul Bisericii Ortodoxe Române, acela de dezvoltare la nivel naţional a postului de radio TRINITAS.

„În sufletul lui ardea candela credinţei“

„Ca profesionist, Ralu Filip era un om dinamic, care apăra cu încăpăţânare principiile în care credea, dar avea şi puterea să asculte argumentele raţionale, pentru ca, la rândul său, să-şi argumenteze propriile idei. Ca om, pot spune că era frământat, însă în sufletul său ardea candela credinţei. Nu cred că făcea foarte mare diferenţă între viaţa personală şi viaţa profesională. Era tipul omului care arde repede. Se consuma foarte mult.

De asemenea, pentru că Ralu Filip a fost un om care s-a interesat de copii, trebuie să privim şi spre cei doi copii ai săi. Aceştia au o moştenire de purtat, pentru că tatăl lor a fost angajat în mişcarea aceasta de primenire a societăţii româneşti. Prin tot ceea ce a făcut cred că i-a avut în minte şi pe cei doi copii ai săi, pentru ca în lumea de azi ei să vadă că valori precum adevărul, moralitatea şi spiritualitatea ne pot ajuta nu numai în lumea aceasta trecătoare, ci şi în lumea de dincolo. Cred că trebuie să primim, astăzi, cu tristeţe faptul că Ralu Filip nu mai este printre noi, dar, în acelaşi timp, trebuie să privim cu admiraţie creştină modul cum mama dumnealui îi poartă de grijă şi acum“, consideră pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, director al Radio TRINITAS.

„Un om ales de Dumnezeu, la momentul potrivit, pentru Biserica Sa“

„Pe domnul Ralu Filip l-am cunoscut în anul 2003. Domnia sa era o persoană căreia îi plăcea să spună lucrurilor pe nume, la care «da» era «da» şi «nu» era «nu». Un om care a sprijinit foarte mult Biserica şi care a fost legat de proiectul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pe atunci, astăzi, al Patriarhiei Române, de a crea o reţea radio a Bisericii Ortodoxe Române.

Era un om care, la prima vedere, nu-ţi dădea impresia că era foarte apropiat de Biserică, însă, pe parcurs, în dialogurile pe care le-am avut, am descoperit un om care încerca să vadă Biserica prezentă în societatea de astăzi.

Mai cred că Ralu Filip a fost omul pe care l-a ales Dumnezeu pentru a lucra pentru Biserica Sa la momentul oportun, în anii 2000, când s-a realizat reţeaua Radio TRINITAS.

Putem vorbi la prezent despre un om care s-a apropiat de Dumnezeu prin acest proiect şi Dumnezeu îl răsplăteşte pe măsura faptelor şi a credinţei sale. Datorită lui, acest mijloc misionar ajunge în casele atâtor oameni“, spune pr. Ciprian Apetrei, consilier patriarhal, director al Agenţiei de Ştiri BASILICA.

„De câte ori oficiez Sfânta Liturghie, înalţ o rugăciune de pomenire“

„L-am cunoscut pe regretatul Ralu Filip la scurt timp după ce a fost ales preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului. De la prima întâlnire mi-a atras atenţia privirea ageră care dovedea un suflet viu şi nu am să uit cuvintele pe care mi le-a spus atunci despre rolul important pe care Biserica îl are în viaţa oamenilor. Aşa cum a ţinut să sublinieze, această con-vingere şi-a format-o încă de pe vremea când, după terminarea facultăţii, a primit repartiţie într-un mic oraş din judeţul Ialomiţa. În continuare, cu un entuziasm vizibil, a început să vorbească despre cât de important ar fi ca Biserica să aibă propriile mijloace de comunicare în masă şi, în primul rând, un post de radio cu acoperire naţională, care să aducă pace, speranţă şi întelegere între oameni. Am plecat de la această primă întâlnire cu bucurie, dar şi cu speranţa că preşedintele instituţiei Statului care reglementează activitatea mijloacelor de comunicare în masă din România va sprijini eforturile Bisericii în domeniu. Speranţele nu mi-au fost deloc înşelate. De aceea, de câte ori oficiez Sfânta Liturghie în biserica în care slujesc (situată la câţiva metri de sediul Consiliului Naţional al Audiovizualului), înalţ o rugăciune de pomenire pentru sufletul adormitului Ralu Traian Mihai (Filip)“, conchide pr. Constantin Stoica, consilier patriarhal pentru relaţia cu mass-media.

„Unul dintre ctitorii postului de radio TRINITAS“

„A fost un om sobru, corect şi drept, care îşi lua în serios rolul de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului, conştientizând importanţa funcţiei pe care o avea. Lucra cu timp şi fără timp în încercarea de a păstra un echilibru etic şi moral al posturilor de radio şi televiziune din România.

În urma monitorizării posturilor de radio, la propunerea lui, Radio TRINITAS a primit premiul pentru cel mai bun post de radio local din România. Ralu Filip a înţeles rostul şi importanţa unui post de acest format într-o lume a mediei plină de violenţă, agresivitate şi imoralitate. Pentru mine, Ralu Filip rămâne unul dintre ctitorii postului de radio TRINITAS, de care îmi aduc aminte cu multă bucurie şi respect“, îşi aminteşte arhimandritul Vitalie Danciu, stareţul Mănăstirii Golia, din Iaşi.

Cei ce l-au cunoscut şi nu l-au uitat, aceia dintre colegi, prieteni sau simpli oameni care l-au admirat şi preţuit, deopotrivă în timpul vieţii, ca şi acum, îşi vor putea aduce aminte de regretatul Ralu Filip. Mâine, la Cimitirul Cernica, între orele 12.00-13.00, cu toţii sunt aşteptaţi să participe la oficierea unei slujbe de pomenire.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!