Pe scurt

05 Februarie 2009

84 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române

Ieri s-au împlinit 84 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române. La 4 februarie 1925, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române hotăra înfiinţarea Patriarhiei Ortodoxe Române, iar mitropolitul primat era ridicat la treapta de patriarh. Propunerea de înfiinţare a fost citită în Sfântul Sinod de mitropolitul Bucovinei de atunci, Nectarie Cotlarciuc, iar documentul de înfiinţare a Patriarhiei a fost citit de Episcopul Vartolomeu Stănescu. Astfel, data de 4 februarie a intrat în istorie ca ziua în care s-a aprobat în Sfântul Sinod ceea ce s-a numit „Actul de înfiinţare a Patriarhatului Ortodox Român“. Legea pentru înfiinţarea Patriarhiei a fost promulgată la 25 februarie 1925, iar la 1 noiembrie 1925 a avut loc învestitura şi întronizarea primului patriarh, Elie Miron Cristea (1925-1939). Urmaşii săi au fost patriarhii Nicodim Munteanu, Iustinian Marina, Iustin Moisescu, Teoctist Arăpaşu şi actualul Patriarh, Daniel Ciobotea. „Pentru noi, românii, acest eveniment este foarte important, deoarece este vorba de recunoaşterea rolului pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut în decursul timpului. Pe de altă parte, aceasta ne creează un grad mare de responsabilitate, pentru că am avut înaintaşi iluştri care au făcut ca această Biserică să-şi ducă mai departe misiunea şi să aibă un rol fundamental în păstrarea şi cultivarea limbii române, a unităţii naţionale, a demnităţii, culturii şi spiritualităţii noastre româneşti şi creştin-ortodoxe“, a declarat pr. conf. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.

Întrunirea preoţilor responsabili cu cateheza parohială în Eparhia Râmnicului

La Centrul Eparhial al Episcopiei Râmnicului a avut loc, pe 3 februarie 2009, reuniunea preoţilor responsabili cu cateheza parohială în eparhie, informează Agenţia de ştiri Basilica. Printre subiectele de pe ordinea de zi s-au aflat: întocmirea unei strategii pentru implementarea proiectului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ la nivelul întregii eparhii şi organizarea unei pagini în cadrul site-ului episcopiei, care să cuprindă date şi imagini din parohiile în care se derulează deja acest proiect catehetic.

Biserica „Sfântul Nicolae“ din Bari, dăruită creştinilor ortodocşi ruşi

Statul italian va oferi comunităţii creştinilor ruşi biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Bari (Italia), în cadrul unei ceremonii oficiale ce va avea loc la 1 martie a.c., informează m-ol.ro. Ceremonia, prevăzută iniţial pentru data de 6 decembrie 2008, a fost amânată de evenimentele care au avut loc în Patriarhia Rusă, respectiv trecerea la cele veşnice a Patriarhului Alexei şi alegerea noului patriarh al Moscovei şi Întregii Rusii. La acest transfer de proprietate vor participa preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, şi omologul său rus, Dimitri Medvedev.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!