Pe scurt

Ciprian Bâra, 29 Decembrie 2008

15 ani de veşnică pomenire a celui mai mare teolog român

Anul acesta, întreaga noastră Biserică s-a rugat, în luna octombrie, pentru marele teolog român părintele Dumitru Stăniloae, de la a cărui mutare la Domnul s-au împlinit 15 ani. Spre pomenirea celui ce i-a fost dascăl apropiat, Patriarhul României a săvârşit, pe 3 octombrie a.c., la Mănăstirea Cernica, parastasul de 15 ani de la trecerea la Domnul a părintelui Dumitru Stăniloae, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, la care au mai participat preoţi, teologi, studenţi şi credincioşi care l-au cunoscut şi l-au iubit pe cel mai mare teolog al secolului al XX-lea. „Părintele Stăniloae rămâne veşnic un teolog al iubirii Preasfintei Treimi, un prieten fidel al Sfinţilor Părinţi ai Bisericii şi un înnoitor al teologiei ortodoxe, pe baza tradiţiei din trecut şi a creaţiei intelectuale şi duhovniceşti din prezent“, l-a evocat Patriarhul Daniel pe marele teolog român.

Părintele Cleopa ne veghează de 10 ani din ceruri

Anul acesta, pe 2 decembrie, s-au împlinit zece ani de când arhimandritul Cleopa Ilie s-a mutat la Domnul. Cu acest prilej, la Mănăstirea Sihăstria, Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit o slujbă de pomenire la mormântul marilor duhovnici ai mănăstirii, părintele Cleopa şi părintele Paisie Olaru. De asemenea, pe 29 noiembrie a.c., la Mănăstirea Sihăstria, a avut loc slujba parastasului pentru părintele Cleopa, părintele Ioanichie şi părintele Paisie Olaru, săvârşită de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujba de pomenire a participat şi arhimandritul Timotei Aioanei, ecleziarh al Catedralei patriarhale şi exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a transmis şi mesajul Preafericitul Părinte Patriarh. Părintele Cleopa a fost pomenit anul acesta de miile de credincioşi cărora le-a vindecat suferinţele, harul său aşezându-l printre cei mai iscusiţi duhovnici pe care i-a dat neamul nostru.

Patriarhul ruşilor s-a mutat la Domnul

Tot anul acesta, la începutul lunii decembrie, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, PF Alexei al II-lea, a trecut la cele veşnice, la vârsta de 79 de ani. Mii de credincioşi ruşi s-au perindat pe la sicriul cu trupul său, pentru a-i aduce un ultim omagiu. La funeraliile vrednicului de pomenire Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei şi al Întregii Rusii, care au avut loc la Moscova, marţi, 9 decembrie 2008, a participat şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei. Patriarhul Alexei al II-lea a fost cel de-al XVI-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse. S-a născut la 23 februarie 1929, în oraşul Tallinn, Estonia, într-o familie de credincioşi ortodocşi. În ziua de 7 iunie 1990, a fost ales de Sinodul Local al Bisericii Ortodoxe Ruse ca Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii, ceremonia de întronizare având loc trei zile mai târziu. A condus Biserica Ortodoxă Rusă timp de 18 ani.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!