Pe scurt

24 Martie 2008

„Războinicii Epocii Fierului“, expoziţie la Muzeul Judeţean Argeş

O manifestare arheologică în premieră naţională, intitulată „Războinicii Epocii Fierului“, care prezintă urme deosebite din vremurile primei atestări a strămoşilor geţi în izvoarele istorice ale antichităţii, a fost deschisă la Muzeul Judeţean Argeş. Expoziţia „Războinicii Epocii Fierului“, care va fi deschisă până pe 15 mai, recompune inventarele funerare ale celor mai reprezentative morminte cu arme din necropolele de la Ferigile, Curtea de Argeş, Tigveni, Cepari şi Rudeni, iar exponatul de atracţie este spada de tip Akinakes cu antene la miner, un tip de armă de sorginte iraniană, care

s-a bucurat de un mare succes, răspândindu-se pe spaţii mari în Europa, în respectiva epocă. „Termenul de akinakes desemnează un pumnal sau o spadă cu garda în formă de inimă. Spada de la Cepari şi mormântul numărul 5, în cadrul căruia a fost descoperită, datează din anul 500 î.d.Hr., apropiată de expediţia persană împotriva sciţilor, condusă de marele rege Darius I“, a spus Alexandru Vulpe, directorul Muzeului de Arheologie, Bucureşti.

Poezie românească, la Stockholm

Poetele Ana Blandiana şi Nina Burton vor participa, în 15 aprilie, la o seară de poezie şi muzică,

organizată în cadrul Salonului de Poezie de la Institutul Cultural Român (ICR) Stockholm, un proiect de promovare a literaturii române în Suedia. Salonul de poezie organizat la Stockholm de ICR a debutat pe 19 februarie şi constă într-o serie de programe de poezie şi muzică ce prilejuiesc întâlniri între poeţi din România şi Suedia, se arată într-un comunicat MEDIAFAX.

Astfel, pe 15 aprilie, Ana Blandiana şi Nina Burton vor putea să recite pentru publicul suedez. Pe scenă vor urca şi actriţa Angela Kovács, care va recita din poemele Anei Blandiana traduse în limba suedeză, şi violonistul Mihai Cucu, care va interpreta un scurt program de muzică clasică. Seara va fi moderată de scriitorul şi jurnalistul Magnus Florin. Ultima etapă a Salonului de Poezie va avea loc pe 14 mai şi le va avea ca invitate pe Denisa Comănescu şi Camilla Hammarström, editori literari.

Bienală de Gravură la Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia

Ediţia 2008 a Bienalei Internaţionale de Gravură Experimentală se va desfăşura, în perioada 29 martie-27 aprilie, la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, la manifestare urmând să participe 72 de artişti din 28 de ţări, potrivit unui comunicat MEDIAFAX. Cea de-a treia ediţie a Bienalei va debuta, sâmbătă, evenimentul promovând experimentul în gravură, noi soluţii şi tehnici de imprimare cu intenţia de a demonstra că gravura este un mediu care nu şi-a epuizat resursele. Bienala Internaţională de Gravură Experimentală este un eveniment în care artiştii pot alege gravura depăşind convenţiile legate de rigorile limitative ale unui mediu tradiţional. Bienala este organizată de Asociaţia Euro CulturArt şi Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor şi face parte din Anul European al Dialogului Intercultural 2008.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!