Pe scurt

07 Februarie 2008

Salarii mai mari pentru clerici

Plenul Senatului a aprobat, ieri, 6 februaie a.c., modificarea Legii privind sprijinul Statului pentru salarizarea clerului, în sensul acordării unei susţineri suplimentare, de 25% din sprijinul lunar, personalului clerical cu venituri reduse din unităţile de cult. Sprijinul va putea fi acordat pentru cel mult 30% din totalul personalului clerical. Propunerea, venită din partea Guvernului, a fost adoptată de Senat cu 60 de voturi pentru şi trei abţineri. Secretarul de stat în Ministerul Culturii, Gigel Ştirbu, a declarat că proiectul constituie o prioritate a Guvernului, având în vedere că preoţii din mediul rural se confruntă cu problema salarizării. La rândul său, senatorul PSD Ilie Sârbu a subliniat că parohiile de gradul 3 au o situaţie financiară precară, în condiţiile în care preoţii sunt foarte implicaţi în viaţa comunităţii.

Prima creaţie muzicală clasică dedicată Sfintei Xenia

Pe 6 februarie, ziua pomenirii, pe stil vechi, a Sfintei Xenia, la Lavra „Alexandr Nevski“ din Petersburg a fost interpretată Cantata dedicată ocrotitoarei „oraşului de pe Neva“, anunţă Interfax. După cum a menţionat compozitorul Vladislava Malahovskaia, Cantata este prima creaţie muzicală clasică dedicată Sfintei Xenia. Cantata a fost compusă în tradiţia muzicală ortodoxă rusă, dar păstrează şi caracteristicile unei creaţii laice. „Accentul compoziţiei este pus pe lipsa lăcomiei, o temă foarte actuală pentru lumea contemporană“, a declarat Timur Kekilikov, unul dintre autorii textelor operei.

Lavra „Alexandr Nevski” a găzduit un concert de binefacere, în cadrul căruia s-a interpretat şi cantata. Premiera acesteia va avea loc, însă, în Sala Mică a Filarmonicii din Petersburg, în data de 21 februarie. Autorii compoziţiei au de gând să formeze tradiţia interpretării cantatei în fiecare an, pe 6 februarie. Sfânta Fericită Xenia, cu numele Xenia Petrova, s-a născut pe la 1720 şi a fost căsătorită cu un colonel, Andrei Petrov, cântăreţ în corul unei biserici. La 26 de ani, Xenia a pierdut soţul, decedat de tânăr, fapt care a convins-o să-şi dedice viaţa slujirii lui Dumnezeu. Pentru a face acest lucru, după ce a împărţit averea, Xenia s-a îmbrăcat cu hainele soţului ei şi s-a recomandat, de atunci încolo cu numele de Andrei Feodorovici. Ea a trăit astfel 45 de ani, perioadă în care a mers dintr-un loc în altul, fără a avea un loc stabil. Pentru smerenia de care a dat dovadă, fiindcă era adesea luată în râs şi alungată, ca un vagabond, Dumnezeu i-a dat darul vederii cu duhul şi cel al facerii de minuni. A fost înmormântată în cimitirul Smolenski, de pe insula Vasilievski, nu departe de biserica dedicată icoanei Maicii Domnului „Smolenskaia“, la ridicarea căreia a participat activ. Datorită evlaviei de care s-a bucurat şi după mutarea la Domnul, în rândul poporului binecredincios, Sfânta Xenia a fost trecută în rândul sfinţilor în anul 1988, în cadrul festivităţilor de aniversare a 1.000 de ani de la creştinarea Rusiei. (Eugeniu Rogoti)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!