Pe scurt

17 August 2007

Reacţie dură a autorităţilor bulgare, după violenţele provocate de rromi

După ce sute de rromi au vandalizat, miercuri noaptea, cartierul Krasna Poliana din Sofia, unde s-au adunat de teama unui nou atac al neonaziştilor, primarul Boiko Borisov a decretat ca orice persoană care umblă pe stradă cu arme albe să fie arestată imediat, relatează presa bulgară. „Rromii au devastat un cartier din Sofia sub privirile poliţiştilor“, scrie cotidianul bulgar „Sega“ pe prima pagină. După o nouă noapte de violenţă şi de ostilitate a rromilor faţă de bulgari în cariterul Krasna Poliana, primarul Boiko Borisov a intrat de urgenţă în şedinţă cu comandantul adjunct al poliţiei din Sofia şi au convenit ca toate persoanele care atentează la siguranţa publică să fie arestate imediat, ordinul referindu-se la „oricine merge pe stradă cu un cuţit, topor sau furcă“, relatează Novinite. „În caz contrar, voi acuza poliţia nu numai că nu şi-a făcut datoria, ci şi că îmi boicotează ordinele“, a declarat primarul Sofiei. Este a treia noapte consecutivă în care Sofia este zguduită de violenţe rasiale, declanşate de agresarea, luni seară, de către „skinheads“, a trei tineri rromi.

141 de imigranţi pakistanezi şi somalezi au fost arestaţi în Grecia

Autorităţile greceşti au arestat 141 de emigranţi clandestini, precum şi trei presupuse călăuze în Insula Symi, din Marea Egee, a informat Ministerul Marinei Comerciale. Cea mai mare parte a transfugilor, care sunt, pentru moment, găzduiţi pe insulă, au declarat că sunt palestinieni sau somalezi, potrivit unui responsabil al ministerului. Cele trei presupuse călăuze, cetăţeni turci, au fost arestaţi în momentul în care tocmai terminaseră debarcarea emigranţilor dintr-o ambarcaţiune lungă de 20 de metri, cu care aceştia fuseseră transportaţi din zona de coastă a Turciei, punctul obişnuit de plecare al emigranţilor din Asia Centrală şi Orientul mijlociu în drumul către Europa. La sfârşitul săptămânii trecute, peste 160 de emigranţi clandestini au fost interceptaţi de către paza de coastă greacă, în cadrul unor ample operaţiuni în largul insulelor Lesbos, Chios, Samos şi Leros. Cei mai mulţi transfugi declaraseră atunci că sunt de orgine afgană sau palestiniană, a precizat Ministerul Marinei Comerciale.

Atacul rusesc asupra Georgiei a fost confirmat

Acuzaţiile la adresa Rusiei, potrivit cărora Moscova a lansat o rachetă asupra teritoriului georgian, sunt confirmate de rezultatele unei anchete internaţionale. Ministrul de Externe georgian a informat că experţii militari suedezi, americani, lituanieni şi letoni au confirmat faptul că un avion rusesc a lansat, în urmă cu zece zile, o rachetă la 60 de kilometri de Tbilisi. Dispozitivul nu a explodat. Imediat după incident, Georgia a solicitat o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU, în care Rusia să fie condamnată pentru această acţiune. Moscova continuă însă să nege vehement acuzaţiile de agresiune şi învinovăţeşte, la rândul său, guvernul de la Tbilisi că a înscenat „lansarea rachetei pentru a destabiliza situaţia din republica separatistă Osetia de Sud“.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!