Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Pe scurt

Pe scurt

Data: 07 August 2007

Producţia de lapte de consum a scăzut cu 2,3%

Producţia de lapte de consum s-a cifrat la 95.765 tone în primul semestru din 2007, în scădere cu 2,3% comparativ cu acceaşi perioadă a anului trecut, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În perioada analizată, majoritatea produselor procesate din lapte au înregistrat creşteri, cu excepţia laptelui de consum şi a untului. Producţia de smântână de consum a avut o tendinţă ascendentă, creşterea înregistrată în semestrul I 2007 comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2006 fiind de 2.857 tone (15,2%). Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) a crescut cu 8.358 tone (14,3 procente) în semestrul I 2007, faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent. Producţia de unt a scăzut, în intervalul analizat, cu şase tone (0,2%), iar producţia de brânzeturi a înregistrat o creştere cu 1.848 tone (5,8%), faţă de semestrul I 2006, în principal datorită cantităţii de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă, ce deţine o pondere de 91,1% din producţia totală de brânzeturi.

RAFO Oneşti îşi recheamă la muncă foştii angajaţi

Administratorii RAFO Oneşti recheamă la muncă foştii angajaţi şi fac noi angajări ca urmare a repornirii instalaţiilor rafinăriei. Au fost chemaţi salariaţii care au plecat în concediu sau care şi-au căutat de lucru la alte societăţi. Administratorii RAFO au hotărat sa testeze profesional toţi salariaţii, iar pentru a completa posturile vacante s-au facut angajări. „Am avut surpriza să vedem la angajare inclusiv tineri de 22 de ani. Au venit oameni foarte bine pregătiţi, mulţi fiind dintre cei care au lucrat în combinatele de pe platforma industrială din Oneşti. Puţini sunt cei care au plecat să-şi caute de lucru în străinătate. Era o temere a noastră, dacă mai continua starea de incertitudine cu repornirea rafinăriei, pentru că cei mai buni dintre angajaţii societăţii puteau pleca în altă parte“, a declarat Ion Marian, lider de sindicat la Rafinorul.

Autorităţile veterinare verifică livrările de carne din Marea Britanie

Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor verifică toate livrările de carne de vită, oaie şi porc şi derivate intrate în ţară, în ultima lună, din Marea Britanie, după ce autorităţile engleze au anunţat descoperirea unui caz de febră aftoasă. „În România funcţionează, o dată cu aderarea la UE, sistemul european de notificare a livrărilor, care permite trasabilitatea livrărilor din alte state. Vom verifica fiecare livrare de carne de porc, oaie şi vită - speciile vulnerabile la febră aftoasă - şi produse derivate din Marea Britanie din ultima lună, pentru a vedea dacă există sau nu un pericol. Marea Brianie nu livrează animale vii în România“, a declarat Nicolae Lazăr, director pe probleme de sănătate animală în Autoritatea Veterinară. Medicii veterinari din Constanţa au verificat în ultimele 48 de ore transporturile din Marea Britanie care au intrat prin porturile Constanţa Nord şi Constanţa Sud în ultima lună, constatând că pe cale navală nu a venit nici un transport de carne de vită din Anglia.