Pe scurt

15 Iunie 2007

Militanţii Hamas, acuzaţi de atrocităţi în Gaza

Militanţi din mişcarea islamistă radicală Hamas au preluat ieri controlul asupra cartierului general al serviciului de Securitate preventivă al mişcării moderate rivale Al-Fatah din oraşul Gaza. Potrivit unor martori oculari, militanţii Hamas i-au scos ulterior din clădire pe învinşi şi i-au executat în plină stradă, în faţa soţiilor şi copiilor acestora. Cel puţin alte două persoane au murit în cele câteva ore de confruntări din jurul sediului Securităţii preventive, situat în cartierul Tal Al-Hawa din Gaza. Un purtător de cuvânt al miliţiilor Hamas, Islam Shahawan, a declarat pe postul de radio al mişcării radicale că „epoca trecută s-a încheiat şi nu se mai întoarce“ şi că „a sosit epoca dreptăţii şi a legii islamice“. Un purtător de cuvânt al mişcării politice Hamas, Sami Abu Zuhri, a salutat la rândul său „a doua eliberare a Gazei“, după retragerea israeliană din teritoriu, în 2005. Miliţiile Hamas au atacat cel puţin alte trei centre de comandă din oraşul Gaza, între care sediul preşedintelui moderat Mahmud Abbas. Surse din Al-Fatah au declarat că Abbas ar fi ordonat ieri gărzilor prezidenţiale să treacă la ofensivă împotriva militanţilor islamişti şi să renunţe la simpla apărare împotriva atacurilor.

În Irak a început războiul moscheilor

Cel puţin trei moschei sunite au fost atacate ieri la sud de Bagdad, într-o acţiune de ripostă, se pare, la distrugerea a două minarete ale moscheii-mausoleu şiite de la Samarra. Potrivit poliţiei, cel puţin patru moschei sunite din apropiere de Bagdad au fost atacate sau incendiate la câteva ore după producerea exploziilor de la Samarra. Una dintre moscheile sunite, care a fost numai parţial distrusă, a fost atacată din nou în zorii zilei de ieri, a anunţat poliţia locală. În jurul orei 04.00 locale, insurgenţii au intrat în moscheea Hateen din Iskandariyah, 50 km sud de Bagdad, şi au plasat bombe în interiorul lăcaşului de cult. Tot ieri dimineaţa, persoane înarmate au descins în apropierea moscheii al-Mustafa şi au avut un schimb de focuri cu membrii forţelor de securitate. La Mahaweel, 56 km sud de Bagdad, persoane înarmate au deschis focul la moscheea al-Basheer, forţând gărzile să părăsească lăcaşul, şi au provocat un incendiu care a afectat parţial moscheea.

Moda atentatelor persistă în Liban

Libanul a organizat ieri funeralii naţionale pentru deputatul anti-sirian Walid Eido, ucis miercuri împreună cu fiul său, Khaled, şi cu încă 8 persoane - 2 gărzi de corp şi 6 trecători - într-un atentat cu vehicul-capcană la Beirut. Walid Eido, cunoscut pentru felul său deschis de a critica Siria, era deputat sunit de Beirut şi era membru al partidului Curentul Viitorului, condus de Saad Hariri, liderul majorităţii parlamentare din Liban şi fiul fostului premier Rafic Hariri, asasinat şi el în februarie 2005. Guvernul libanez a decretat ieri zi de doliu naţional, instituţiile publice, băncile, şcolile şi universităţile fiind închise. Majoritatea parlamentarilor de la Beirut au acuzat Siria că s-ar afla în spatele acestui asasinat, dar din partea Damascului nu a existat nici un fel de reacţie diplomatică.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!