Pe scurt

09 Iunie 2007

2% biodiesel în motorină, din iulie

De la 1 iulie 2007, toată motorina introdusă pe piaţă trebuie sa conţină biodiesel în proporţie de 2%, a declarat directorul adjunct pentru impozite şi taxe indirecte din cadrul Ministerul Economiei şi Finanţelor, Mihail Hură. România trebuie să producă cel puţin 100.000 de tone de biodiesel în acest an pentru a respecta obligativitatea potrivit căreia 2% din consumul de carburanţi trebuie să fie reprezentat de biocombustibil. Deocamdată, cele 17 unităţi existente produc circa 95.000 de tone de biodiesel pe an, însă mulţi investitori şi-au anunţat intenţia de a produce biocombustibil în 2007, ceea ce va creşte producţia cu încă 300.000 de tone. Reprezentantul Ministerului de Economie a explicat că atât producţia de biodiesel, cât şi amestecul acestuia cu motorină se pot realiza doar în antrepozite fiscale. În prezent, în România, acciza la motorină este de 307,59 euro/ tonă, iar cea la benzină fără plumb este de 425,06 euro/tonă.

Statul a încasat 62 de milioane de euro din taxa de înmatriculare

În primele cinci luni ale anului, statul român a încasat din taxa de primă înmatriculare a autoturismelor 204,74 milioane de lei echivalentul a 62 de milioane de euro, în condiţiile în care ministerul de Finanţe a estimat că, în 2007, vor colecta 766,8 milioane de lei din această taxă. Reprezentanţii ministerului vor modifica taxa de înmatriculare auto, prin depunerea unei alte formule de calcul, agreate de Comisia Europeană, în Parlament. Noua variantă a taxei va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2008. Noua formulă de calcul a taxei de primă înmatriculare prevede niveluri de până la trei ori mai mici pentru unele maşini vechi, dar mai mari pentru cele noi.

Luni va fi semnat contractul de privatizare a Electrica Muntenia

Contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud va fi semnat luni, 11 iunie, în prezenţa ministrului economiei, Varujan Vosganian, preşedintelui AVAS, Teodor Atanasiu, şi a directorului general executiv Enel România, Mateo Codazzi, informează AVAS. Reprezentanţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) menţionează că actul normativ privind aprobarea privatizării Electrica Muntenia Sud a fost publicat în Monitorul Oficial al României. Contractul ar fi trebuit semnat joi, 7 iunie, însă, AVAS a anunţat, cu o oră înaintea ceremoniei, că aceasta nu va mai avea loc, întrucât actul normativ nu fusese publicat în Monitorul Oficial. Preşedintele Enel, Fulvio Conti, a venit, joi, în România, pentru a semna contractul de privatizare, însă a părăsit România în jurul prânzului, după ce autorităţile române au anunţat amânarea ceremoniei de semnare. Potrivit unei hotărâri de guvern, contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud cu Enel trebuia să fie semnat până la 17 iulie 2007 şi prevedea ajustarea preţului de vânzare de 820 de milioane de euro. Grupul italian Enel a fost desemnat, în vara anului trecut, câştigător al procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica, după ce a oferit 820,099 milioane de euro pentru preluarea a 67,5% din acţiuni. Grupul italian Enel deţine, în România, şi controlul asupra distribuţiilor de electricitate Electrica Dobrogea şi Electrica Banat.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!