Pe scurt

07 Iunie 2007

PS Episcop Calinic al Argeşului şi Muscelului a împlinit 63 de ani

Prea Sfinţitul Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului, a împlinit ieri, 6 iunie, 63 de ani de ani. Prea Sfinţia Sa s-a născut în anul 1944 în satul Cracăul Negru, comuna Crăcăoani, judetul Neamţ. A urmat Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ, apoi Institutul Teologic Universitar din Sibiu. A fost hirotonit diacon celib la 6 septembrie 1964, preot la 8 septembrie 1964, de la 1 octombrie 1964 până la 1 noiembrie 1971 slujind la mai multe parohii. În noiembrie 1971 a fost închinoviat la Mănăstirea Căldăruşani, unde, până la 1 ianuarie 1974, a îndeplinit diferite ascultări administrative. A fost tuns în monahism la 31 decembrie 1972. De la 1 ianuarie 1974 a fost transferat la Mănăstirea Cernica, unde a rămas până la 1 august 1977. La 27 septembrie 1975 a fost hirotesit protosinghel, iar de la 1 august 1977 i s-a încredinţat conducerea, ca stareţ, a Mănăstirii Sinaia din judeţul Prahova. La 1 martie 1981, din încredinţarea Patriarhului Justin Moisescu, a devenit stareţul Mănăstirii Cernica. La 30 septembrie 1985, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Arhiereu- Vicar la Episcopia Râmnicului şi Argeşului. La 27 septembrie 1990, Adunarea Naţională Bisericească l-a ales Episcop titular al Episcopiei Argeşului şi Teleormanului. Pentru toata activitatea desfăşurată în folosul culturii româneşti, PS Calinic a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Piteşti.

Premii pentru elevii participanţi la concursul „Flacăra Ortodoxiei“

IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, i-a premiat marţi, 5 iunie, pe elevii care au obţinut rezultate foarte bune la concursul de religie: «Flacăra Ortodoxiei», etapa judeţeană, Sibiu, 2007. Evenimentul a avut loc în capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu. „Am avut bucuria să realizăm festivitatea de premiere a elevilor participanţi şi premianţi la olimpiada de religie a concursului «Flacăra Ortodoxiei». Cei peste 50 de premianţi din clasele V - XI au obţinut premiile I, II şi III şi menţiuni, rezultate foarte bune în urma probelor scrise desfăşurate la jumătatea lunii mai. Bucuria a fost ca IPS Mitropolit Laurenţiu al Ardealului a putut fi prezent în mijlocul profesorilor de religie şi al elevilor, ţinând şi un cuvânt de învăţătură, dar mai ales să-i premieze, premiere care le-a adus o bucurie deosebită, atât prin diplomele pe care

le-au primit, cât şi prin pelerinajul de la sfârşitul săptămânii ce va avea loc la Mănăstirea Sâmbăta de Sus“, a declarat pentru Radio Trinitas Sorin Joantă, consilier pe probleme de învăţământ religios în Arhiepiscopia Sibiului.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!