Pe scurt

01 Iunie 2007

Sindicatele sunt nemulţumite de închiderea Arpechim

Decizia autorităţilor de mediu de a suspenda temporar activitatea la rafinăria Arpechim Piteşti nemulţumeşte sindicatele din petro-chimie. Mai multe confederaţii sindicale cer Guvernului să găsească o cale ca proprietarii rafinăriei - compania Petrom OMV - să facă investiţiile necesare pentru a respecta Legea protecţiei mediului şi să îşi continue totuşi activitatea. De aceeaşi opinie pare a fi şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, care a declarat că statul şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - acţionar minoritar la Petrom - vor ca rafinăria să lucreze în continuare. Liderul de sindicat de la Petrom, Liviu Luca, spune că, ţinând cont de acţiunile pe care le are la Petrom, statul şi-a închis propria afacere.

Guvernul va construi din octombrie 28 de spitale noi

Guvernul a aprobat începerea lucrărilor de construcţie, din luna octombrie, a 20 de de spitale judeţene de urgenţă şi 8 spitale regionale universitare, la acestea adăugându-se reabilitarea altor 15 din martie 2008.„Până la 31 mai vor fi finalizate toate proiectele de fezabilitate, iar lucrările de construcţie vor demara în luna octombrie“, a precizat premierul Tăriceanu, făcând referire la construcţia celor 28 de spitale noi. Procedura de licitaţie pentru atribuirea contractului de proiectare şi construcţie se va finaliza până la sfârşitul lunii august, iar contractele cu agenţii economici desemnaţi câştigători vor putea fi încheiate până la finele lunii septembrie. Lucrările de construcţie vor demara în luna octombrie, acestea urmând să fie finalizate în 18 luni. În şedinţa de miercuri a Guvernului s-a stabilit şi programul de reabilitare a 15 spitale de urgenţă judeţene. Astfel, pe 1 iunie va fi publicat anunţul de participare pentru efectuarea studiilor de fezabilitate, iar până la 24 iulie vor fi organizate şi derulate procedurile de licitaţie deschisă pentru atribuirea contractelor de proiectare şi construcţie.

Alegerile anticipate ar putea afecta agricultura

Teama de a nu fi înlăturat de la guvernare îl face pe premierul Tăriceanu să explice tuturor care ar fi urmările unor alegeri anticipate. Alegerile anticipate ar putea întârzia atragerea fondurilor europene, a declarat premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Potrivit şefului Guvernului, instituţiile statului nu-şi permit să amâne absorţia banilor europeni. Declaraţia a fost făcută la aniversarea a 80 de ani de la înfiinţarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti“. „Orice blocaj la nivelul instituţiilor statului determinat de dorinţa unor oameni politici de a-şi impune propria agendă, inclusiv organizarea de alegeri anticipate, se va reflecta asupra noastră, a tuturor. Câştigul politic de moment al unor oameni politici este un preţ mult prea mare pe care-l vor plăti toţi românii“, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu. „Mi se pare mai important decât oricând să ne unim energiile, nu se le dezbinăm, să construim, nu să dărâmăm“, a conchis primul-ministru.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!