Pe scurt

29 Mai 2007

Doctor honoris causa pentru PF Părinte Teoctist

Ieri, 28 mai, PF Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit titlul de Doctor honoris causa al Universităţii Româno-Americane din Bucureşti. Evenimentul a avut loc după oficierea primei Liturghii în capela acestei universităţi, informează Radio Trinitas. În cuvântul rostit cu acest prilej, PF Părinte Patriarh Teoctist a subliniat importanţa existenţei unei capele într-o instituţie de învăţământ şi rolul acesteia în viaţa tinerilor care studiază aici. „Prezenţa unei biserici aici este o mărturie văzută a dorinţei nu doar a conducerii Universităţii, ci şi a copiilor acestora, încât trebuie să fim fericiţi văzând atâţia tineri prezenţi aici. De aceea, o prezenţă şi o scânteie divină în această instituţie cu atâtea orizonturi ştiinţifice este extrem de atrăgătoare pentru tineri“, a spus PF Părinte Teoctist.

În continuare, PF Părinte Patriarh Teoctist a subliniat necesitatea existenţei unei conexiuni între ştiinţă şi credinţă: „Raportul dintre credinţă şi ştiinţă este mult discutat în conferinţele noastre intercreştine şi interortodoxe. Câţiva savanţi americani mi-au spus că ştiinţa n-a putut descoperi izvorul vieţii. Unde este izvorul vieţii, al gândirii, al existenţei noastre? Ştiinţa ne arată ceea ce pipăim, ceea ce vedem, ceea ce gândim, în timp ce Biserica ne adună pe fiecare din noi, pentru că fiecare suntem un univers de cunoştinţe, un univers de ştiinţe agonisite într-o viaţă întreagă. Credinţa ne adună şi ne ajută ca să simţim prezenţa Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos“, a mai spus PF Părinte Teoctist.

Slujbă de priveghere la München

Vineri, 1 iunie, între orele 21:00-00:30, la capela ortodoxă română „Sfântul Siluan Atonitul“ din München, va fi sărbătorit Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava printr-o slujbă de priveghere, care include Vecernia cu Litie şi Utrenia, urmate de Sfânta Liturghie, informează Radio Trinitas.

Unul dintre sfinţii care se bucură de o cinstire deosebită din partea credincioşilor români de pretutindeni, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este originar din Trapezunt. Sfântul a fost martirizat de tătari în Cetatea Albă în anul 1332, iar sfintele sale moaşte au fost ulterior aduse la Suceava, de Alexandru cel Bun. Scoase de câteva ori din ţară pentru a fi ocrotite de primejdii, ele au revenit de fiecare dată la Suceava, consacrându-l pe mucenic drept „ocrotitorul a toată Ţara Moldovei“.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!