Banat
Pelerinaj al copiilor de la școlile speciale la Mănăstirea Timișeni-Șag

Pelerinaj al copiilor de la școlile speciale la Mănăstirea Timișeni-Șag

Răzvan Fibișan, 12 Martie 2018

Aproximativ 70 de copii și tineri de la Centrul școlar pentru educație incluzivă „Constantin Păunescu” din Recaș, Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități Recaș și Centrul educativ Buziaș, împreună cu educatorii, profesorii și asistenții sociali, au fost vineri, 9 martie, oaspeții obștii monahale de la Mănăstirea Timișeni-Șag din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei. Aceștia au participat, în biserica mare a mănăstirii, cu hramurile „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” și „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș”, la un moment de rugăciune oficiată de arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timi­șoarei, și protos. Mihail Duma, duhovnicul mănăstirii.

La finalul slujbei, părintele Simeon Stana a vorbit despre prioritatea educației calitative în viața fiecărei persoane umane, educație ce însumează acțiunile de modelare și formare a omului, în perspectiva unor finalități racordate la reperele socio-economico-istorico-culturale ale arealului în care se desfășoară. Totodată, a subliniat faptul că edu­cația, pe lângă faptul că formează o mentalitate pozitiv-constructivă, dezvoltând personalitatea omului, ea constituie și un aspect al procesului de socializare, prin care oamenii pot dobândi comportamente specifice, necesare pentru participarea activă la viața socială a unei comunități.

După ce au fost rostite mai multe fragmente scripturistice, intercalate cu cântări religioase, copiii au fost invitați de maicile așezământului monahal la o agapă frățească. În semn de solidaritate, tinerii pelerini au primit din partea ostenitoarelor mănăstirii iconițe și obiecte bisericești. Drept recunoștință, oaspeții au transmis monahiilor urări de sănătate, intonând tradiționalul „La mulți ani!”

În Arhiepiscopia Timișoarei este deja o tradiție ca, odată cu sosirea primăverii, copiii și tinerii din școlile speciale și centrele de plasament din județul Timiș să viziteze mănăstirile și loca­șurile de cult bănățene. De 26 de ani, Centrul eparhial din Ti­mi­șoara organizează mai multe activități și programe în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Ti­miș pentru copiii ne­voiași.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!