Actualitate religioasă
Foto: Mircea Popa

Pelerinaj la brâul Maicii Domnului în Capitală

Ioan Buşagă, 19 Iunie 2017

Timp de trei zile, biserica Parohiei „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”, din Protopopiatul Sector 4 Capitală, este loc de pelerinaj pentru credincioşii care doresc să se închine la brâul Maicii Domnului. Cinstitul odor duhovnicesc a fost adus în Capitală de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia.

Numeroşi credincioşi bucureşteni, împreună cu soborul de clerici, condus de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, au întâmpinat duminică, 18 iunie, la biserica Parohiei „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” din Capitală, racla cu un fragment din brâul Maicii Domnului, adus de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia de o delegaţie condusă de pr. Athanasios Makandasis. Racla cu cinstitul brâu al Maicii Domnului și racla cu moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion au fost așezate spre cinstire într-un baldachin în pridvorul bisericii.

PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în Paraclisul „Acoperământul Maicii Domnului” de la demisolul locaşului de cult. După rostirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a evidenţiat semnificaţiile duhovniceşti ale Evangheliei Duminicii a 2-a după Rusalii, în care este relatată chemarea primilor apostoli, dar şi semnificaţiile Duminicii Sfinţilor Români. De asemenea, PS Părinte Episcop Timotei Prahoveanul a reliefat importanţa pentru comunitatea de credincioşi de la această biserică a întâmpinării spre cinstire a fragmentului din brâul Maicii Domnului. „Pentru parohia şi biserica în care ne aflăm, această zi este una istorică pentru că foarte rar se întâmplă ca o parohie de oraş sau de sat să adăpostească pentru câteva zile un preţios odor, aşa cum este fragmentul din cinstitul brâu al Maicii Domnului, păstrat la Mănăstirea Kato Xenia, din Mitropolia de Dimitriada şi Almyrou. Popasul pentru câteva zile al brâului Maicii Domnului în această parohie va aduce binecuvântare şi lucrare duhovnicească multă, pentru că peste tot este nevoie de ocrotirea şi de ajutorul ei”, a precizat PS Timotei Prahoveanul.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a săvârşit două hirotonii. Diaconul Marius-Rareş Panţîru a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Buna Vestire” din Protopopiatul Sector 5 Capitală, iar teologul Petru Boboc a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”-Sitaru, din comuna Grădiştea, Protopopiatul Ilfov Nord.

După slujbă, a fost vernisată expoziția „Micii iconari o cinstesc pe Maica Domnului”, care cuprinde icoane pictate de copii de la parohii din cadrul Protoieriei Sector 4 Capitală.

În după-amiaza zilei de duminică, după rostirea Acatistului Maicii Domnului, a avut loc un concert de pricesne închinate Maicii Domnului. Pelerinajul la brâul Maicii Domnului continuă până mâine, 20 iunie.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!