Theologica
Pelerinajul

Pelerinajul

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 25 Octombrie 2018

„Pelerinajul religios este o constantă a umanității. El are moti­vații multiple și semnificații spirituale profunde când este trăit intens și înțeles corect. Pelerinii sunt oameni care doresc să viziteze și să venereze locurile sfinte biblice, mormintele martirilor, moaștele sfinților, icoane făcătoare de minuni sau locuri unde trăiesc duhovnici smeriți” (Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, Călătorind cu Dumnezeu – înțelesul și folosul pelerinajului).

Pentru un creştin ortodox, întotdeauna pelerinajele sunt prilej de bucurie duhovnicească, întărire în credinţă şi îmbogăţire duhovnicească. Pelerinajul este o călătorie sau căutare cu o mare încărcătură morală pentru credința și convingerile ortodoxe. O persoană care face o astfel de călătorie se numește pelerin.

Experienţa pelerinajului este pentru pelerin un prilej de împrospătare a vieţii spirituale şi de întărire a credinţei.

Pelerin poate deveni orice persoană, pentru că toţi sunt chemaţi la „o căutare în lumea aceasta a ceea ce nu este din lumea aceasta - Împărăţia lui Dumnezeu”, după cum spunea Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.

Pelerinajul este răspunsul la problemele cele mai profunde ale ființei omenești. Pelerinajul este un răspuns spiritual la o problemă spirituală. Oamenii nu găsesc răspuns la frământările sufletești decât în interiorul Bisericii, iar pelerinajul este locul în care te poți întâlni cu sfinții, care sunt prietenii şi casnicii lui Dumnezeu. Pelerinajele sunt o mărturie că sfinții sunt lucrători în lume, pelerinajul fiind şi un răspuns la chemarea sfinților.

Numărul mare de pelerini care participă anual la pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, din 27 octombrie, arată partea cea nevăzută din viața omului, partea care ține de adâncimea și în ace­lași timp de înălțarea lui sufletească.

În aceste zile de octombrie, când suntem pelerini la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, să-l rugăm să ne fie ocrotitor în necazuri, izbăvitor de suferinţe, mângâietor în întristare şi mijlocitor al nostru către Hristos Domnul.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!