Theologica
Pelerinajul din sâmbăta Floriilor

Pelerinajul din sâmbăta Floriilor

A devenit o tradiţie ca, în fiecare an, de sâmbăta Floriilor, după-amiază, să se organizeze în diferite oraşe din ţară pelerinaje care amintesc de Intrarea Domnului în Ierusalim.

În ţara noastră, tradiţia pelerinajului de Florii îşi are începuturile în perioada interbelică, când în mai multe oraşe din România se organiza acest pelerinaj, şi a fost reluată în 1990, la Iaşi, extinsă apoi în toate oraşele (cu sediu de protoierie) din Arhiepiscopia Iaşilor, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, iar din anul 2008, tot la iniţiativa Preafericirii Sale, şi Bucureştiul s-a înscris pe harta pelerinajului de Florii din ţara noastră. Acest pelerinaj aminteşte de procesiunile care se făceau la Ierusalim încă din primele veacuri creştine.

Astfel, pelerinajul de Florii îşi are originea încă din perioada secolului al IV-lea, când creştinii celebrau Floriile într-un mod cu totul special. Pelerina apuseană Egeria, în jurnalul său de călătorie la Locurile Sfinte, scris în secolul al IV-lea, ne vorbeşte despre procesiunea ce se organiza de Florii la Ierusalim.

Prefericitul Părinte Patriarh Daniel, referindu-se la semnificaţiile acestui pelerinaj, spune: „Pelerinajul de Florii este un semn de credinţă şi speranţă; el ne cheamă la un pelerinaj interior, al sufletului, la o înaintare duhovnicească spre înviere. Pelerinajul de Florii, ca o procesiune a comuniunii şi comunităţii ecleziale, dar şi ca o călătorie-trecere a noastră prin cetate, este şi simbol al vieţii noastre trecătoare, şedere provizorie într-o cetate a patriei pământeşti spre mutarea în cetatea netrecătoare din ceruri".

Astăzi, dacă participăm la pelerinajul de Florii, dăm dimensiunea măreţiei noastre de a fi creştini ortodocşi mărturisitori şi devenim o verigă în istoria mântuirii, care este istoria pelerinajului nostru prin viaţă, cu stindardul credinţei înaintea noastră pe drumul spre mântuire, adică spre Împărăţia cerurilor.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!