Transilvania
Foto: ASCOR Cluj

„Pelerinajul Tinerilor pe Jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula”, a IX-a ediție

Oana Rusu, 15 Martie 2019

„Pelerinajul Tinerilor pe Jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula” va avea loc sâmbătă, 13 aprilie, şi este organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului şi Asociaţiile tinerilor creștini ortodocși, Liga Studenților, la care se adaugă Facultatea de Teologie şi Seminarul Teologic din Cluj-Napoca. De asemenea, participă asociațiile de tineri de la Gherla și Dej,  județul Cluj.

Pelerinajul Tinerilor pe Jos este o acţiune anuală închinată Maicii Domnului şi constă în parcurgerea pe jos a 17 kilometri de la Iclod până la Mănăstirea Nicula, județul Cluj. Pelerinajul se află în acest an la cea de a IX-a ediţie. De trei ani, doritorii pot să participe la acest pelerinaj și cu bicicleta. Bicicliștii vor parcurge traseul de la Cluj-Napoca la Mănăstirea Nicula, 47 de kilometri, iar la întoarcere vor veni cu autocarul, conform Asociației Studenților Creștini Ortodocși Cluj-Napoca.

Programul Pelerinajului Tinerilor pe Jos”, începe, pe 13 aprilie, la ora 10.45, cu o rugăciune și binecuvântarea oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. De la ora 11.15, pelerinii pleacă cu autocarele închiriate din Piața Avram Iancu, nr. 18, spre Iclod, unde pictorul Luca, care a pictat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus de la Mănăstirea Nicula a fost preot. Tot de aici vor pleca și bicicliștii. De la ora 12.15, începe, de la Biserica Ortodoxă din Iclod, pelerinajul pe jos, urmând să fie parcurși 10 kilometri până la Gherla.

După ce va fi traversat oraşul Gherla și după o oprire de o oră, pelerinii, alături de care se vor afla și cei din Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi de la Gherla şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi de la Dej vor face o oprire la Memorialul Gherla. Urmează apoi ultima parte a drumului, de șapte kilometri, parcurs pe jos. Sosirea la Mănăstirea Nicula este preconizată în jurul orei 18.00. După ce se vor închina la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus și participarea la Vecernia cu litie, pelerinii vor primi cina, oferită de Mănăstirea Nicula. Urmează întoarcerea cu autocarele spre Cluj-Napoca, pelerinii urmând să ajungă în oraș în jurul ore 21.00.

Anii trecuți, de la Cluj-Napoca au participat 500 de persoane, de la Iclod alte 100 de persoane, iar de la Gherla s-au alăturat alte 300, astfel încât la mănăstire au fost aproximativ 800 de pelerini adulți și 100 de copii, au precizat organizatorii.

„Pelerinajul Tinerilor este public, cei care doresc pot participa și pe cont propriu, fără a-și rezerva loc în autocarele închiriate de noi (fie cu mașini, cu autostopul, cu trenul etc.), fie că vin direct de la Iclod, Gherla sau direct la Mănăstirea Nicula (aceștia din urmă, sunt așteptați cu drag să ajute la bucătărie pentru masa de seara a pelerinilor)”, anunță Asociația Studenților Creștini Ortodocși Cluj-Napoca.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!