Performanţă românească după zece ani în „Mica Buclă“

03 Iulie 2007

▲ Rutierul de 24 de ani Dan Anghelache a triumfat în Turul ciclist al României, fiind primul român care câştigă „Mica Buclă“ în ultimii zece ani ▲

Ediţia a 44-a a Turului ciclist al României s-a încheiat cu victoria rutierului Dan Anghelache (Dinamo Secrom Bucureşti, 1.80 m, 67 kg, care astăzi împlineşte 24 de ani), care, de altfel, a purtat chiar numărul 44 în pluton. De menţionat că ultima etapă, cea de-a 8-a, Piatra Neamţ-Botoşani, s-a încheiat cu victoria bulgarului Veselin Dimitrov (Hemus), cronometrat pe 164 km în 4 ore 11:53 min, dar asta nu a împiedecat victoria finală a ciclistului dinamovist. Dan Anghelache este primul rutier român învingător în „Mica Buclă“ din ultimii 10 ani, ultimul ciclist din ţara noastră care s-a impus în clasamentul final fiind Florin Privache, în 1997.

Ultima etapă din acest an s-a purtat într-un ritm alert, cicliştii dorind parcă să încheie cât mai repede această cursă de aproape 1.200 km, cu mult traseu de munte şi şosele grele. Aşa că s-au pus pe fugă încă de la început, cu un prim sprint la Tg. Frumos câştigat de germanul Jan van Puyvelde (Emporelli Daccordi), secundat, pentru consolidarea poziţiei, de Alexandru Ciocan, tricoul roşu. De aici, însă, pleacă singur belgianul de la Dinamo, Pascal Baentes, mai mult pentru a zădărnici orice ameninţare pentru coechipierul său, liderul Anghelache, dar şi pentru a culege toate premiile rămase de cules pe parcurs, cu sume dublate de către organizatorii de la Botoşani - sprinturile de la Cotnari şi Hârlău, căţărările de la Frumuşica şi Copălău. Cu „buzunarele pline“, Baentes s-a domolit din pedalat, permiţându-i bulgarului Dimitrov să cucerească laurii etapei.

Organizatorii finalului de tur, cei de la Botoşani, de unde este senator preşedintele de onoare al FRCT, Gavrilă Vasilescu, au plusat premiile, prin diverşi sponsori, acordând învingătorului Turului un supliment de 2.500 de RON, învingătorului etapei în total 2.000 RON (de la Hotelul Maria şi firma Electroalpha), câte 1.000 de RON liderilor clasamentelor tricourilor distinctive, precum şi pentru cel mai bine clasat junior român şi cel mai tânăr participant, Ionel Rusu (România juniori), respectiv Alexandru Bădoiu (Conpet Ploieşti), cu 17 ani neîmpliniţi.

Clasament general individual a fost următorul: 1. Dan Anghelache (Dinamo Secrom Bucureşti); 2. Atanas Kostov (Hemus 1896 Trojan - Bulgaria), la 10:12 min; 3. Stanislav Rudîi (Mirage - Ucraina), la 12:28 min; 4. Eduard Carol Novak (Intersport Miercurea Ciuc), la 14:13 min, 5. Marius Stoica (Dinamo Secrom), la 17:02 min, 6. Jan van Puyvelde (Emporelli Daccordi Germania), la 17:04 min.

Iată şi liderii clasamentelor tricourilor distinctive şi sponsorii acestora:

- Tricoul galben-BRD (lider al clasamentului general): Dan Anghelache (Dinamo Secrom Bucureşti);

- Tricoul alb-TNT (combativitate): Stanislav Rudîi (Mirage - Ucraina);

- Tricoul roşu-NIRO (sprinteri): Alexandru Ciocan (Conpet Ploieşti);

- Tricoul verde-SERT (căţărători): Marian Frunzeanu (Conpet Ploieşti);

- Tricoul albastru-DHS: Dan Anghelache.

Podiumul clasamentul final pe echipe a fost următorul: 1. Dinamo Secrom Bucureşti; 2. Conpet Petrolul Ploieşti, la 26:19 min; 3. Hemus 1896 Trojan - Bulgaria, la 33:14 min. (D.T.)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!