Persoanele afectate de ger, ninsori și viscol, ajutate de preoți

Persoanele afectate de ger, ninsori și viscol, ajutate de preoți

Zona de sud-est a ţării a fost afectată de ninsorile şi viscolul din ultima perioadă. Drumuri naţionale şi judeţene au fost închise, numeroase localităţi izolate, iar foarte mulţi oameni au rămas înzăpeziţi în propriile gospodării, fără a se putea aproviziona cu alimentele de bază. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, persoanele fără adăpost au fost cele mai afectate.

Judeţul Constanţa a fost unul dintre cele mai afectate de zăpada şi viscolul din ultimele zile. Foarte multe localităţi au rămas fără energie electrică, drumuri naţionale şi judeţene au fost închise, iar multe case şi gospodării înzăpezite. Din cauza aceasta, foarte mulţi oameni, în special cei cu posibilităţi financiare reduse sau chiar fără, au rămas fără căldură şi alimente de bază. Pentru a le da o mână de ajutor, Arhiepiscopia Tomisului, prin preoţii şi credincioşii ei, a oferit adăpost şi hrană caldă persoanelor aflate în nevoi. Astfel, un ajutor pentru aceștia a fost oferit încă de săptămâna trecută, când preotul paroh Ciprian Cojocaru, de la Biserica „Sfânta Maria” din Constanţa, zona Far, i-a îndemnat pe credincioşii constănţeni ca să îndrume spre biserica menţionată mai sus pe cei care nu au căldură sau o masă caldă, întrucât aceasta dispune de o sală de mese încălzită.

Totodată, Arhiepiscopia Tomisului, prin preoţii şi credincioşii ei, a ajutat la deszăpezirea celor izolaţi şi a dăruit alimente, medicamente şi lemne de foc pentru cei aflaţi în situaţii dificile. „La Valul lui Traian, unde nu se putea circula, o familie cu nouă copii, fără alimente şi fără foc, a fost ajutată cu cele trebuincioase. De asemenea, în 23 de localităţi din sudul Dobrogei s-au mobilizat comitetele parohiale, au deszăpezit casele din care oamenii nu putea să iasă, le-au dus apă, pâine şi alte alimente, pentru că erau din familiile cele sărace, mai puţin aprovizionate. La Negru Vodă, unde a fost mare viscol, patru familii au fost deszăpezite şi ajutate cu alimente, cu apă caldă, şi tot aşa câte două, trei familii din diferite localităţi, din toate cele şase protoierii, întrucât s-au mobilizat protopopii, cu preoţii şi cu credincioşii pentru a sprijini oamenii care au avut nevoie de ajutor. Credincioşii noştri se pot adresa oricând sunt în nevoi”, a declarat pentru TRINITAS TV Înalt­preasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Ajutorarea familiilor argeșene sărace și aflate în nevoi

În judeţul Argeş, ninsorile şi viscolul n-au afectat localităţile şi gospodăriile oamenilor, însă preoţi şi credincioşi din cadrul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului au vizitat familiile cu copii mulţi şi persoanele singure, bolnave şi cu venituri foarte mici, dăruindu-le alimente de bază şi alte produse. „Cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului se desfășoară, la nivel de protoierii, după un program stabilit de Permanența Centrului eparhial, activități social-filantropice ce au în vedere ajutorarea familiilor sărace și aflate în nevoi, cu copii mulți sau în pragul abandonului școlar, bolnavi și bătrâni. Aceste acțiuni sociale fac parte din proiectul general social-filantropic, cultural-educativ și sportiv, intitulat «Campionii Bucuriei», coordonat de protos. Caliopie Cris­tian Ichim, consilier coordonator al sectoarelor economic-financiar și construcții bisericești. Beneficiarii sunt aleși în urma unor anchete sociale, în care au fost urmărite cazurile cu venituri foarte mici, dar și cu probleme de sănătate foarte grave. O atenție deosebită o primesc bătrânii, bolnavii fără familie, precum și copiii pentru care există riscul abandonului școlar. În proiect sunt implicați părinții protoierei și preoții din fiecare protoierie, precum și credincioșii din cuprinsul Eparhiei Argeșului, care sunt chemați să aducă bucurie în casele celor sărmani”, potrivit eparhiaargesului.ro.

Acțiune socială la Parohia „Sfânta Treime”-Viforâta, Dâmbovița

În plin sezon rece, Parohia „Sfânta Treime”-Viforâta, Protoieria Pucioasa, județul Dâmbovița, a venit în ajutorul persoanelor nevoiașe, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgo­viștei. Sâmbătă, 7 ianuarie 2017, au oferit o masă caldă pentru 30 de persoane, copii și adulți aparținând unor familii defavorizate. Acțiunea socială s-a desfășurat la cantina Centrului social-cultural „Sfântul Haralambie” al Parohiei Viforâta, cu sprijinul Comitetului de tineret al parohiei dâmbovițene. Astfel de acțiuni au loc în această perioadă în mai multe parohii din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviștei cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, chiriarhul acestei eparhii.

Clericii Protoieriei Ilfov Nord, în mijlocul comunității

Pr. Cristian Burcea, protoiereul Protopopiatului Ilfov Nord, a transmis un mesaj către toţi preoţii din parohiile protoieriei, să îi ajute pe cei afectaţi de ger şi viscol. Astfel, unii slujitori ai Sfintelor Altare împreună cu mai mulţi credincioşi au deszăpezit persoanele vârstnice, care nu aveau posibilitatea să facă acest lucru, şi le-au dăruit pachete cu alimente şi apă potabilă.

„La Parohia Izvorani, preotul Gabriel Piciu a mobilizat 10 persoane din localitate cu care a deszăpezit 20 de case. La Parohia Afumaţi I, pr. Ionică Florin împreună cu membrii Consiliului parohial au curăţat de zăpadă curtea unui asistat social al parohiei, o persoană foarte bolnavă, care este în grija parohiei. De asemenea, pr. Constantin Protopopescu, de la Parohia Şindriliţa, a mers la două familii împreună cu mai mulţi enoriaşi, unde au curăţat zăpada. Tot aici amintim şi pe pr. Ioniţă Mircea de la Parohia Gruiu, care a vizitat şase familii împreună cu membri ai Consiliului parohial şi au deszăpezit aleile a două familii, apoi au oferit alimente mai multor persoane aflate în dificultate”, ne-a declarat pr. protoiereu Cristian Burcea. Cu ajutorul preoţilor şi al oamenilor milostivi, mai multe familii au fost ajutate să ajungă la fântânile cu apă şi la magaziile cu lemne. „Oamenii s-au bucurat foarte mult, pentru că, într-adevăr, erau într-o situaţie dificilă. Nu puteau să ajungă nici la puţul din faţa casei să scoată o găleată cu apă. Am făcut cărare până la poartă şi până la magazia cu lemne ca să se poată încălzi în noaptea geroasă”, ne-a transmis pr. Ioniţă Mircea de la Parohia Gruiu.

Alături de bătrânii singuri și familiile defavorizate din Protoieria Vălenii de Munte

Iarna a adus săptămâna aceasta precipitații bogate și asupra zonei de munte a județului Prahova. Pe lângă problemele întâmpinate ca și în alte zone unde a fost viscol și zăpadă multă, cum ar fi drumuri înzăpezite și localități izolate, după oprirea viscolului au început diferite acțiuni de ajutorare a celor în nevoi.

Astfel, Protoieria Vălenii de Munte din județul Prahova a început de ieri o acțiune de ajutorare a bătrânilor singuri din gospodării mărginașe, izolate din cauza troienelor.

Părintele protoiereu Florin Boțârcă împreună cu preoți și oameni din Vălenii de Munte au mers la gospodăriile persoanelor singure, au deszăpezit căile de acces și drumurile, au oferit alimente de primă necesitate, pâine și apă, precum și lemne de foc. De asemenea, au fost ajutate și familii sărace, care au primit, la fel, alimente.

„Urmând îndemnul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de a-i ajuta pe cei afectați de viscol, având în vedere vremea geroasă și bogată în precipitații sub formă de ninsoare din nord-estul județului Prahova, Protopopiatul Vălenii de Munte desfășoară, în parteneriat cu câțiva oameni de suflet și alte parohii, o acțiune de ajutorare a bătrânilor singuri și a familiilor cu mulți copii din zonele mai îndepărtate ale parohiilor din nordul protopopiatului, care au rămas fără alimente, fără apă, pâine, lemne de foc. După ce deszăpezim drumurile și casele oamenilor bătrâni, ducem la fiecare ceai cald, alimente de primă necesitate, apă, pâine. La unele case am dus și lemne de foc, iar acolo unde au fost bătrâni singuri le-am adus lemnele aproape de casă și le-am pregătit astfel ca să nu iasă din casă la distanțe lungi pe timp rece. Această acțiune de ajutorare a început astăzi, 11 ianuarie, și va continua până la sfârșitul săptămânii. Astăzi am deszăpezit și ajutat în jur de 15-20 de familii, iar la finalul acțiunii noastre sperăm să ajutăm în jur de 100 de familii”, ne-a spus părintele protoiereu Florin Boțârcă, de la Protoieria Vălenii de Munte. 


Galerie foto:

Lasa un comentariu
Articole asemanatoare
Momentan nu exista articole asemanatoare!

Arhivă ediții

Contactează-ne!