Cultură
Personajele feminine ale lui Ibsen pe scene româneşti

Personajele feminine ale lui Ibsen pe scene româneşti

Dan Cârlea, 06 Aprilie 2015

Un proiect care aduce pe scenă personaje feminine ale marelui scriitor Henrik Ibsen prinde contur. Spectacolele vor fi coproduse de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), cu ajutorul grantului Ibsen Scholarship, alături de Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon și Teatrul Mic, în ale căror repertorii vor putea fi văzute aceste noi producții.

Proiectul se numeşte „Surorile Heddei. Susţinerea femeilor artist în teatrul din România şi Estul Europei” şi cuprinde realizarea anul acesta a trei producţii noi bazate pe opera lui Henrik Ibsen. Acestea vor fi aduse în faţa publicului până la sfârşitul lui 2015, iar din distribuţie vor face parte doar actriţe, în timp ce piesele vor fi puse în scenă doar de regizoare. Pe data de 27 martie, de Ziua Internaţională a Teatrului, regizoarele şi actriţele implicate în proiect au avut o întâlnire pentru a stabili coordonatele fazei de producţie efectivă.

Castingul a avut loc în noiembrie anul trecut şi au participat mai mult de 80 de actriţe din toată ţara. Spectacolele care vor fi montate anul acesta sunt: „Ibsen Incorporated”, concept și regie Catinca Drăgănescu, cu Ada Lupu, Ruxandra Maniu, Elena Popa, Dana Voicu, Antoaneta Zaharia – se va juca pe scena Teatrului de Comedie, Sala Nouă, în lunile aprilie şi mai; „Eu, o casă de păpuși”, concept și regie Carmen Lidia Vidu, cu Aura Călărașu și soprana Cătălina Antal - se va juca la Teatrul Odeon în lunile mai şi iunie; „Un dușman al poporului”, concept și regie Ioana Păun, cu Cătălina Bălălău, Emilia Dobrin, Ioana Flora, Ilinca Manolache și Mihaela Rădescu - se va juca la Teatrul Foarte Mic, în lunile august, septembrie şi octombrie.

Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului(ARPAS) are ca scop promovarea, stimularea și diversificarea artei vii contemporane precum și organizarea de schimburi culturale în sectorul artelor spectacolului între România și alte țări.

În doar patru ani de existență ARPAS a desfășurat proiecte cu sprijinul unor parteneri de prestigiu: British Council Romania, Institutul Polonez, Ambasada Regală a Norvegiei la București, Goethe Institut, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, JTI, ARCUB - Centrul de proiecte culturale al orașului București, UNITER, CNDB, Teatrul Național din Timișoara, Teatrul Odeon, Teatrul Masca, Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.

International Ibsen Scholarship este un program internațional inițiat de Guvernul Norvegian în anul 2007, suma totală acordată anual fiind de 1.000.000 de coroane. Granturile sunt acordate pentru proiecte inovatoare în domeniul teatrului și artelor performative, proiecte care generează un discurs critic cu privire la subiecte existențiale și legate de societate, plecând de la opera lui Henrik Ibsen.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!