Actualitate religioasă
Foto: ASCOR București

Peste 150 de voluntari, aproape de pelerini

Raluca Brodner, 26 Octombrie 2016

Fie că sunt din Bucureşti, Ilfov sau din alte oraşe, mai bine de 150 de voluntari, clerici şi mireni, contribuie activ la buna desfăşurare a sărbătorii închinate Sfântului Dimitrie cel Nou. Cei mai mulţi voluntari sunt membri ai organizaţiilor ortodoxe de tineret ASCOR, LTCOR, ASTO, ai departamentelor de tineret din cadrul câtorva parohii bucureştene şi reprezentanţi ai Asociaţiei „Studenţi pentru viaţă”.

Pentru fiecare pelerin, prezenţa voluntarilor este un ajutor sigur oferit în caz de nevoie. Aşadar, credincioşii care vin cu trenul, special pentru sărbătoarea Sfântului Ocrotitor al Bucureştilor, sunt întâmpinaţi în Gara de Nord de părinţi diaconi şi tineri, iar mai apoi sunt însoţiţi de aceştia spre Catedrala Patriarhală. „Mi-a fost mai uşor să ajung aici, în rând, să aştept la sfinţi, pentru că am venit de la gară cu nişte tineri. Să le dea Dumnezeu sănătate”, spune bătrâna Ioana, din Vâlcea, care aşteaptă de o jumătate de oră să se închine la sfintele moaşte aşezate în baldachinul de pe Colina Bucuriei.

Ca să le fie pelerinajul mai uşor în dimineţile şi nopţile răcoroase, oamenii primesc ceai sau cafea caldă şi sendvişuri. Voluntarii au răbdare să împartă fiecăruia porţia cerută. „De la începutul sărbătorii, voluntarii ASCOR şi LTCOR participă la distribuirea ceaiului pe timpul nopţii, sub coordonarea Sectorului social-filantropic şi misionar şi a Sectorului învăţământ şi activităţi cu tineretul ale Arhiepiscopiei Bucureştilor”, explică pr. Ionuţ-Viorel Iordăchescu, consilier eparhial al Sectorului social-filantropic şi misionar.

Hristu Nastu, inspector eparhial la Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul, coordonatorul voluntarilor, declară: „Suntem împreună membri ai ASCOR din toată ţara, LTCOR Bucureşti şi Ilfov, ASTO, voluntari ITO 2016 şi reprezentanţi ai departamentelor de tineret din cadrul câtorva parohii bucureştene. Ne-am unit peste 150 de voluntari de dragul oamenilor, pentru a-i ajuta.”
Cel mai adesea, când fac cale întoarsă, credincioşii se opresc la cortul amplasat aproape de baza dealului care coboară de la Catedrala Patriarhală. Îi aşteaptă tineri din LTCOR, ASTO şi din Asociaţia „Studenţi pentru viaţă”, care le împart pliante, reviste şi le vorbesc despre misiunea şi rolul organizaţiilor. Ioana Liana Florea, membră a LTCOR filiala sector 6, este prezentă printre pelerini încă din prima zi a hramului Sfântului Dimitrie cel Nou şi ţine să precizeze: „Este deja al doilea an de când vin şi stau pe tot parcursul desfăşurării pelerinajului. Observ că anul acesta sunt mai mulţi tineri ca de obicei. Eu împart pliante, promovez activităţile pe care le avem în ligă. Mai mult, sub coordonarea Protoieriei Sector 6, în cursul zilei de mâine, joi, 27 octombrie 2016, voi oferi hrană pelerinilor, împreună cu ai mei colegi, iar noaptea, de la ora 22:00 până la ora 5:00, le vom da oamenilor ceai.”

Credincioşii ajunşi în Capitală de la mulţi kilometri distanţă, istoviţi de orele de aşteptare, sunt conduşi tot de voluntari la spaţiile de cazare amenajate la colegiile naţionale „Mihai Eminescu” şi „Ion Creangă”. Unul dintre respon­sabilii pentru primirea pelerinilor la Colegiul „Ion Creangă”, în seara de 24 octombrie, a fost diac. Ovidiu Balahura, de la Biserica „Sfântul Fanurie” - Mihai Bravu, care a evidenţiat: „De la ora 21:00 şi până dimineaţă, la ora 6:00, am fost alături de pelerini. Este al patrulea an de când iau parte la această activitate. De fiecare dată am avut experienţe frumoase. Încerc să fac şi eu ce pot pentru Sfântul Dimitrie cel Nou”.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!