Peste 3 milioane de români lucrează în afara ţării

18 Iunie 2007

▲ Acest fapt a generat un puternic deficit de forţă de muncă, în special în construcţii şi în industria textilă, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin ▲ Potrivit liderului BNS, criza muncitorilor din România va fi rezolvată cu muncitori din alte state, în special din Republica Moldova, Turcia şi China ▲

Aproximativ 3,4 milioane de români lucrează în străinătate, fapt ce a creat un „uriaş“ deficit de forţă de muncă pe piaţa internă, în special în construcţii şi în industria textilă, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin. Liderul sindical a spus că oficialii statului român declară cifre mai mici referitoare la numărul cetăţenilor plecaţi la muncă în străinătate, însă, din datele BNS rezultă că aproximativ 3,4 milioane de români lucrează în prezent în alte ţări.

În România vor veni din ce în ce mai mulţi muncitori extracomunitari

Criza muncitorilor din România va fi rezolvată cu muncitori din alte state, în special extracomunitare, a mai precizat Dumitru Costin. Potrivit acestuia, în prezent, în România, lucrează aproximativ 12 mii de muncitori străini, fapt certificat de numărul de permise de muncă eliberate de autorităţi. Cei mai mulţi străini veniţi la muncă sunt din Republica Moldova, Turcia şi China. Liderul BNS a mai spus că numărul străinilor veniţi la muncă în România va creşte în perioada următoare, deoarece „presiunea investiţională este mare, iar resursele umane sunt limitate“. În acest context, reprezentantul BNS a spus că este necesară o colaborare între structurile sindicale din România şi cele din ţările unde lucrează mulţi români sau cu cele din care vin străini să muncească în România. Potrivit lui Dumitru Costin, Blocul Naţional Sindical din România derulează deja programe cu confederaţiile din Spania pentru integrarea muncitorilor români şi pentru informarea acestora în legătură cu drepturile şi libertăţile pe care le au în această ţară. Confederaţia are în vedere acelaşi tip de colaborare şi cu sindicatele din Italia. Totodată, BNS intenţionează să-i reprezinte sindical pe muncitorii străini din România, care vin să acopere deficitul creat de românii plecaţi, în acest sens urmând să încheie în scurt timp un parteneriat cu Federaţia Sindicatelor din China.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!