Transilvania
Peste 600 participanți la „Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni”

Peste 600 participanți la „Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni”

La Oradea a avut loc, sâmbătă, 27 mai, în prezența Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, „Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni”, ediția a doua. La eveniment au participat peste 600 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 de ani, provenind din 120 de parohii din cuprinsul Episcopiei Oradiei, selectați din grupurile de tineri implicați în activitățile catehetice și de tineret ce se desfășoară în aceste parohii. Tinerii au fost însoțiți de parohi și de profesorii de religie din localitățile de proveniență.

În cadrul „Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni”, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, în colaborare cu Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, Inspectoratul Școlar județean Bihor și Consiliul Județean Bihor au pregătit tinerilor participanți un program liturgic și cultural-educațional.

Tinerii participanți, îmbrăcați în vechi costume populare, au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de PS Episcop Sofronie al Oradiei înonjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox Episcop „Roman Ciorogariu” din Oradea, dirijat de arhid. prof. Ștefan Lakatos.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Sofronie le-a adresat tinerilor prezenți un cuvânt de prețuire și de binecuvântare, în care a subliniat importanța „Întâlnirii tinerilor ortodocși bihoreni”, „expresie a purtării de grijă pe care Biserica a înțeles dintotdeauna să o arate copiilor și tinerilor, o întâlnire prin care se creează un spațiu al comuniunii duhovnicești și al schimbului de valori între tineri din diverse parohii din Episcopia Oradiei, pentru ca aceștia să rămână cât mai aproape de Biserica dreptmăritoare, și o întâlnire de mărturisire a identității noastre culturale, ortodoxe și românești, în lumea secularizată în care trăim”.

După Sfânta Liturghie, s-a desfășurat festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut rezultate merituoase la etapele judeţeană şi naţională a olimpiadei de religie, atât pentru învăţământul de masă, cât şi pentru învăţământul teologic preuniversitar, precum și a elevilor care au participat la etapa eparhială a Concursului național de creație „Icoana și Școala mărturisirii” și la concursul naţional interdisciplinar de limba şi literatura română şi religie „Cultură şi spiritualitate românească”. 75 de elevi merituoşi au fost premiaţi de ierarhul Oradiei cu premii constând în icoane, cruci, candele, cărţi de rugăciuni, brelocuri şi metaniere, precum și cărți editate de Editura „Episcop Nicolae Popovici” a Episcopiei Oradiei. Totodată, ca amintire a acestei întâlniri, organizatorii au oferit fiecărui participant câte un tricou și o șapcă inscripționate cu logo-ul „Întâlnirea tinerilor ortodocși bihoreni”.

În a doua parte a întâlnirii, participanții au făcut un pelerinaj la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, unde au vizitat mănăstirea și au fost serviți cu masa de prânz în trapeza mare a așezământului monahal.

Ultima parte a întâlnirii s-a desfășurat la Casa de cultură din Oradea unde a avut loc un spectacol folcloric oferit de elevii și cadrele didactice de la Liceul de Arte din Oradea.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!