In memoriam
Pictor talentat şi credincios - Dan Hatmanu (1926-2018)

Pictor talentat şi credincios - Dan Hatmanu (1926-2018)

04 Ianuarie 2019

Am primit cu tristețe vestea trecerii din lumea aceasta a pictorului și graficianului Dan Hatmanu, personalitate de referință a Iașilor din a doua jumătate a veacului al XX-lea și începutul mileniului trei.

Cunoscut și recunoscut în țară și în străinătate prin opera sa artistică, Dan Hatmanu a păstrat mereu în adâncul ființei sale fru­musețea peisajelor din ținuturile moldave ale copilăriei, înțelep­ciunea și autoironia în fața schimbărilor vremelnice din lumea noastră trecătoare, speranța și curajul căutărilor existențiale, prin cultivarea cu delicatețe a spiritualității tradiționale româ­nești în dialog cu provocările artei moderne.

A prețuit valorile străbune ale credinței ortodoxe și s-a apropiat, prin căutările sale artistice și prin scrierile sale, de universul bisericesc. Ochii săi pătrunzători au surprins în portrete sau în peisaje chipuri stilizate ale unor slujitori biseri­cești, locașuri de închinare și bucuriile de sărbători de pe chipurile oamenilor.

Trecerea prin veac a profesorului și pictorului Dan Hatmanu va rămâne vie în memoria ucenicilor săi, a prietenilor și a tuturor celor care i-au înțeles și admirat opera artistică și calitățile umane.

Ne rugăm lui Dumnezeu să așeze sufletul său în lumina Împărăţiei Cerurilor, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Veşnica lui pomenire!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru familia îndoliată şi pentru toţi cei îndureraţi,

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

*Mesaj la slujba de înmormântare a pictorului Dan Hatmanu, sâmbătă, 29 decembrie 2018.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!