Cultură
Pictura „Proclamarea Unirii” - expusă la Muzeul de Istorie

Pictura „Proclamarea Unirii” - expusă la Muzeul de Istorie

Ștefana Totorcea, 26 Ianuarie 2019

Lucrarea „Proclamarea Unirii (24 ianuarie 1859)”, semnată de Theodor Aman, poate fi admirată în Sala Lapidarium de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), aceasta fiind expusă cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Pictura, în ulei pe pânză, îi reprezintă pe membrii Adunării Elective de la Bucureşti în timpul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Ţării Româneşti. Theodor Aman a realizat „Proclamarea Unirii (24 ianuarie 1859)” în 1861.

Potrivit unui comunicat al muzeului, lucrarea, care face parte din colecţia de artă plastică a in­s­ti­tuţiei, a fost supusă unor proceduri complexe de conservare-restaurare în cursul anului trecut.

„Restaurarea, care a vizat atât pânza, cât şi rama tabloului, a fost coordonată de către Sorina şi Romeo Gheorghiţă, restauratori pictură, experţi MCC. La acest proces au colaborat Violeta Pintilie, restaurator rame, Migdonia Georgescu şi Zizi Ileana Baltă, cercetători ştiinţifici, Compartimentul pentru Investigaţii cu Radiaţii Nucleare, Secţia Investigaţii Fizico-Chimice şi Biologice din cadrul MNIR”, precizează sursa citată. Pictura va putea fi admirată până la jumătatea lunii februarie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00 -17:00, ultimul acces făcându-se la 16:15.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!