Pilula zilei: Cum alegem ramele şi lentilele pentru ochelari

12 Iunie 2007

Atunci când vreţi să vă alegeţi rame pentru ochelari, este bine să luaţi în considerare trei sfaturi:

- forma ramei ar trebui să fie în contrast cu forma feţei;

- mărimea ramei trebuie să se potrivească cu cea a feţei;

- culoarea ramei trebuie să se potrivească cu cea a ochilor (de ex: rame albastre pentru ochii albaştri).

Faţa rotundă are linii curbe şi lăţimea egală cu lungimea. Pentru a face ca faţa să pară mai lungă şi subţire, încercaţi ramele subţiri, care lungesc faţa, o punte mare care depărtează ochii şi ramele, de exemplu forma rectangulară.

Faţa ovală este considerată ca având forma ideală, datorită proporţiilor echilibrate. Acestui tip de faţă se potriveşte orice tip de rame, care să păstreze armonia naturală.

Ramele cu mare adâncime, ca cele ale aviatorilor, se potrivesc feţelor de tip patrulater. O punte mică va micşora nasul. La acest tip de faţă, lungimea este mai mare decât lăţimea, iar linia obrajilor este dreaptă şi lungă, şi, uneori, nasul este lunguieţ.

Faţa de tip diamant are linia ochilor mai îngustă, iar pomeţii sunt de obicei mai ridicaţi. Este forma cea mai rară. Pentru a lumina ochii şi a accentua pomeţii, încercaţi ramele cu detalii decorative în lateral sau fără margine, ovale sau forma ochi de pisică.

Feţele pătrăţoase au nevoie de rame care să îndulcească unghiurile feţei. Cele mai potrivite sunt ramele ovale.

Pentru o faţă în formă de inimă, cele mai potrivite sunt ramele simple şi subţiri.

În ceea ce priveşte lentilele, opticianul la care apelaţi vă poate recomanda tipul de lentilă şi modelul. Lentilele monofocale sunt pentru corectarea unei singure probleme a vederii. Întreaga lentilă realizează corecţia doar a unui viciu de refracţie.

Lentilele multifocale corectează mai multe probleme ale vederii (ex. presbopia). Există mai multe tipuri de lentile multifocale:

- bifocale - împărţite în două. Partea de sus este pentru vederea la distanţă, iar cea de jos este pentru vederea de aproape. Puteţi vedea cele două părţi ale lentilei, pentru că există o linie ce le desparte;

- trifocale: sunt ca şi cele bifocale, doar că lentilele sunt împărţite în trei părţi. Partea de sus este pentru distanţă, cea din mijloc pentru vederea intermediară, iar partea de jos pentru apropiere. Cele trei părţi sunt separate de linii vizibile. Aceste lentile sunt folositoare celor care trebuie să privească la două distanţe diferite, de exemplu pentru pianişti care citesc notele la o distanţă diferită de cea la care citesc o carte;

- lentile progresive: aceste lentile nu au linii de separare, dar există o mică porţiune care separă lentilele. Există câteva distorsionări la marginile lentilei. Puteţi obţine o vedere bună când vă îndreptaţi faţa direct spre ce vreţi să vedeţi. Obişnuirea cu lentile progresive necesită puţin timp de acomodare. (sursa: www.topsanatate.ro)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!