Plan pentru limitarea rezistenței antimicrobiene

Silviu Dascălu, 08 Martie 2019

România lucrează la un plan naţional pentru limitarea rezistenţei la antimicrobiene şi a efectelor infecţiilor asociate actului medical, care ar putea fi gata într-un an, a afirmat ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.

„România lucrează la un plan naţional de acţiune în cadrul acestui Comitet interministerial. Acesta va cuprinde direcţii care vor duce la limitarea rezistenţei la antimicrobiene şi limitarea efectelor infecţiilor asociate actului medical”, a declarat ministrul sănătăţii, Sorina Pintea. Ea a menţionat că planul va fi creat cu ajutorul experţilor de la Comisia Europeană, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Ministrul a precizat că primul pas va fi acela de a obliga spitalele să aibă zonă de microbiologie în laborator pentru depistarea infecţiilor.

„Noi sperăm că în maximum un an va fi gata planul naţional. Facem în fiecare zi acţiuni care să ne conducă la limitarea rezistenţei la antimicrobiene şi limitarea infecţiilor actului medical.

Primul pas pe care îl vom face va fi acela de a obliga fiecare spital să aibă zonă de microbiologie în laborator, astfel încât să putem depista activ aceste infecţii, apoi utilizarea testelor rapide pentru a putea merge cu tratamentul ţintit pentru pacienţii infectaţi şi alte lucruri pe care le veţi vedea, cuprinse într-un ordin de ministru ce va apărea mai repede de un an”, a explicat Pintea.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!