„Porţi deschise prieteniei“

ştefan Mărculeţ, 10 August 2007

▲ Patru comune din zone diferite ale ţării sunt implicate într-un proiect care are ca scop apropierea

şi crearea unor relaţii de prietenie între tinerii din diferite regiuni ▲ Copiilor participanţi li se oferă

ocazia să viziteze locurile cele mai frumoase din preajma localităţilor în care se află ▲ Săptămâna aceasta,

16 copii de la Cumpăna, judeţul Constanţa vizitează comuna Vorona ▲ Programul vizitei cuprinde

pelerinaje la mănăstirile din zonă, precum şi la alte obiective turistice din Nordul Moldovei ▲

Zilele acestea, în comuna Vorona, Protopopiatul Botoşani, se desfăşoară o etapă a unui proiect amplu, în care sunt implicate patru comune din mai multe zone ale ţării: Marginea, judeţul Suceava, Vorona, judeţul Botoşani, Cumpăna, judeţul Constanţa şi Săcălăşeni, judeţul Maramureş. Grupurile de copii, însoţite de cadre didactice şi autorităţi locale, efectuează vizite şi pelerinaje în locurile cele mai frumoase din zonele în care se deplasează. Marţi, 7 august 2007, 16 copii din comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, au sosit în comuna Vorona. Aici, au vizitat Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“ din parohia Vorona-Centru şi Mănăstirea Vorona. Ei vor sta la Vorona până duminică, 12 august, timp în care vor vizita multe locuri din Nordul Moldovei.

Primul popas, biserica de la Vorona-Centru

Sosiţi la Vorona după o călătorie obositoare cu trenul, copiii şi însoţitorii lor au fost primiţi cu multă căldură de autorităţile locale şi de preotul paroh de la Vorona-Centru. Au fost cazaţi de câteva dintre familiile din Vorona, care dau dovadă de ospitalitate şi deschidere faţă de astfel de proiecte comunitare.

„Ne-am implicat în acest proiect, intitulat «Porţi deschise prieteniei», pentru că în acest fel putem crea relaţii de prietenie între parohiile noastre, între copiii şi părinţii din aceste comunităţi. Acum două săptămâni 15 copii din Vorona, însoţiţi de institutorul Sergiu Dascălu şi dl. Iulian Roşcăneanu, au vizitat comuna Cumpăna şi locurile frumoase de acolo. Acum, cei de la Cumpăna ne-au întors vizita. Am primit cu mare drag aceşti copii, însoţiţi de învăţătoarea Elena Ciuciulică şi refrentul Raluca Crap. Ei au aflat cu acest prilej câteva date depsre istoricul bisericii noastre, dar şi altfel de informaţii, ca, de exemplu, despre părţile componente ale unei biserici. Unele dintre informaţii copiii le ştiau deja, astfel încât prezentarea mea s-a transformat într-un dialog. După aceasta, i-am miruit şi le-am dat iconiţe cu Sfânta Cuvioasa Parascheva. S-au bucurat mult pentru iconiţe, deoarece una din bisericile de la Cumpăna, construită după Revoluţia din 1989, are hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Copiii şi-au dorit foarte mult şi vederi cu biserica noastră şi de aceea am făcut tot posibilul să le oferim aceste suveniruri, care credem că le-au făcut o mare bucurie şi prin care cu siguranţă îşi vor aminti mereu de vizita lor la Vorona“, ne-a declarat pr. Cristian Ştefan, parohul de la Vorona-Centru.

Impresionaţi de Mănăstirea Vorona

Ieri, în prima zi de pelerinaj, grupul de la Cumpăna a vizitat Mănăstirea de maici de la Vorona, unul dintre centrele monastice importante din zonă. Sub îndrumarea d-lor Sergiu Dascălu şi Iulian Roşcăneanu, copiii şi însoţitorii lor au ajuns la mănăstire, unde maica secretară, monahia Antonia, i-a întâmpinat şi le-a prezentat principalele obiective turisitice de aici. „Copiii au fost foarte receptivi la ceea ce maica Antonia le-a povestit. Ca şi la vizita de la biserica de la Vorona Centru, ei au fost foarte cuminţi şi s-au arătat extrem de încântaţi de frumuseţile locurilor. Fascinaţi au fost de istoricul mănăstiri, relatat de maica Antonia într-o atmosferă destinsă, care te cucerea“, ne-a spus pr. Cristian Ştefan. Succesul unei astfel de vizite este confirmat de prieteniile legate între copii, dar mai ales între familiile implicate. După cum ne-a declarat părintele Cristian Ştefan, multe dintre familiile din Vorona şi Cumpăna şi-au manifestat prin intermediul copiilor, dorinţa de a se cunoaşte mai bine şi de a se vizita în viitorul apropiat.

Astăzi, copiii vor fi duşi să viziteze oraşul Suceava, Mănăstirile Putna şi Voroneţ precum şi Chilia Sf. Daniil Sihastrul. Sâmbătă, ei vor petrece ziua la familiile unde sunt cazaţi, iar seara, în jurul unui foc de tabără vor face schimb de impresii înainte de plecarea de a doua zi.

Colaborare între autorităţi, instituţii locale şi parohii

Proiectul „Porţi deschise prieteniei“ este o idee sprijinită material de administraţiile locale, în special Primăriile celor două comune, membre ale „Asociaţiei comunelor“, organizaţie naţională care doreşte dezvoltarea parteneriatului între comunităţi diferite. Acum, prin acest proiect, autorităţile sprijină parteneriatul în rândul tinerilor. „Unul dintre scopurile acestui proiect şi al acestor vizite este înlesnirea cunoaşterii copiilor şi educarea lor în spiritul parteneriatului. De asemenea, a fost un bun prilej pentru copiii de la Vorona să vadă litoralul, iar pentru cei de la Cumpăna să vadă Nordul Moldovei“, ne-a declarat prof. Aurel Ştefan, primarul comunei Vorona. De asemenea, sunt implicate şi alte instituţii locale, cum ar fi şcolile din aceste localităţi şi parohiile de aici. Banii necesari pentru acest proiect au fost oferiţi de toate instituţiile implicate, dar şi de părinţii copiilor. Între cele două administraţii locale s-a semnat şi un protocol de colaborare care implică organizarea în viitor şi a altor manifestări asemănătoare.

Prima oară la mănăstire

Vizita la Mănăstirea Vorona a fost, pentru mulţi dintre copiii de la Cumpăna, un bun prilej de a vedea pentru prima oară o mănăstire. Şi însoţitorii lor s-au bucurat căci au avut astfel prilejul de a vedea renumita mănăstire din Moldova.

Georgiana Ilina, 12 ani, Cumpăna: „Am vizitat locuri noi. Am învăţat lucruri noi şi interesante. A fost foarte frumos la mănăstire. Aici am fost primiţi de o măicuţă care ne-a explicat multe lucuri legate de mănăstire. Nu o să uit niciodată ziua aceasta“

Referent Raluca Crap, însoţitoare: „Am fost impresionaţi de primirea călduroasă. Voronenii sunt foarte primitori şi calzi. Am avut bucuria de a vedea o mănăstire frumoasa cu o istorie impresionantă, iar copiii sunt încântaţi de tot ceea ce văd şi aud! Ei fiind din zonă de câmpie, sunt sub impresiile frumuseţilor specifice zonei de deal. Ceea ce este cel mai important, însă, este faptul ca se simt bine împreună cu cei pe care i-au întâlnit aici! Asta demonstreză reuşita proiectului!“

Institutor Sergiu Dascălu, directorul Căminului Cultural din Vorona: „Acest proiect presupune o experienţă inedită, o acţiune cu copii şi pentru copii, o acţiune care vizează apropierea între copii şi familiile lor. Copiii se simt foarte bine împreună, văd lucruri noi care îi impresionează.“


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!