Oltenia
Praznice alese, cinstite de credincioşii olteni

Praznice alese, cinstite de credincioşii olteni

Cununa sfintelor sărbători de iarnă a fost întregită la sfârşitul săptămânii trecute cu două mari praznice, cinstite în mod deosebit în locaşurile de închinare din Mitropolia Olteniei. Botezul Domnului şi Soborul Sfântului Ioan Botezătorul au adunat laolaltă mii de credincioşi în catedralele, bisericile de mir şi mănăstirile oltene.

Mii de credincioşi au trecut şi anul acesta pragul sfin­telor locaşuri de rugăciune din Mitropolia Olteniei, de praznicul Botezului Domnului. La ceas de aleasă sărbătoare, ierarhii din Oltenia au săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Aghesmei Mari în catedralele chiriarhale din eparhiile pe care le păstoresc. Astfel, Înaltprea­sfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Aghesmei Mari la Catedrala Mitropolitană „Sfân­tul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Drobeta-Turnu Severin, unde, după Sfânta Liturghie, s-a mers în procesiune până la portul de la Dunăre, unde a fost săvârşită slujba Aghesmei Mari. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Se­bastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a slujit la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din Slatina.

„Prin Botez devenim şi noi copii ai Tatălui Ceresc”

La Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, esplanada sfântului locaş şi vasele de apă au fost pregătite încă de la orele dimineţii pentru săvârşirea slujbei de sfinţire. Momentele liturgice au debutat de vineri seara, cu slujba Pavecerniţei Mari unită cu Litia, iar sâmbătă, 6 ianuarie, în ziua de prăznuire a Botezului Domnului, a fost săvârşită slujba Utreniei, urmată de Sfânta Liturghie şi Sfinţirea cea mare a apei, săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La finalul slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a vorbit credincioşilor despre importanţa şi semnificaţia Botezului Domnului în iconomia mântuirii neamului omenesc. „Botezul Domnului pregăteşte în fapt Botezul nostru pe care l-a instituit Mântuitorul Iisus Hristos atunci când a cerut ucenicilor Săi: «Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh» (Matei 28, 19). Un botez prin care devenim şi noi copii ai Tatălui Ceresc, asemenea Fiului Său pe Care L-a numit «Cel iubit». Căci, dacă pe Fiul Său Îl iubeşte pentru că Îi împărtăşeşte întreaga fire, şi pe noi ne iubeşte, deoarece la rândul nostru suntem cuprinşi în Fiul şi, în acelaşi timp, suntem botezaţi în numele Prea­sfintei Treimi. De asemenea, Botezul Domnului atrage după sine şi sfinţirea naturii înconjurătoare, a apei, a văzduhului, a întregii creaţii, pentru că toate au fost cuprinse de Duhul Sfânt. Astfel, apele s-au sfinţit, cerul s-a luminat, văzduhul s-a curăţit, toată firea a fost binecuvântată, iar noi am fost chemaţi din nou la comuniunea cu Tatăl Ceresc, spre a moşteni veşnicele Sale daruri, împreună cu sfinţii şi cu îngerii din ceruri.”

După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Olteniei, însoţit de soborul de preoţi şi diaconi, a mers în faţa Catedralei chiriarhale, unde a oficiat Sfinţirea cea mare a apei.

Preasfinţitul Părinte Nicodim a sfinţit apele Dunării

Preasfințitul Părinte Nicodim a mers în procesiune până la portul fluvial din Severin, unde a sfinţit apele Dunării. Pe tot parcursul procesiunii s-au adăugat preoți și credincioși de la alte parohii ale orașului, în glas de cântări bise­ricești care vestesc această minunată sărbătoare. După slujba de sfințire, Preasfinția Sa a aruncat o cruce în apă, aceasta fiind prinsă de un severinean curajos care nu s-a temut de frigul iernii. La final, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre marea sărbătoare a Botezului Mântuitorului și a ținut să mulțumească tuturor celor care s-au ocupat cu organizarea acestei minunate ceremonii.

Liturghie arhierească la Paraclisul Mitropolitan „Sfânta Treime”, Craiova

Duminică, 7 ianuarie, în ziua de prăznuire a Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, IPS Părinte Mitropolit Irineu a fost prezent în mijlocul credincioşilor de la Paraclisul Mitropolitan „Sfânta Treime” din Craiova, unde a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a detaliat textul evanghelic ce relatează despre Începutul propovăduirii Domnului (Matei 4, 12-17) şi a subliniat rolul Sfântului Ioan Botezătorul de Înaintemergător şi îndrumător al tuturor credincioşilor creştini pe calea mântuirii. „Sfântul Proroc Ioan Botezătorul ne este povăţuitor, ne este îndrumător şi chiar înaintemergător precum a fost Domnului, deoarece el ne arată permanent calea, ne arată drumul spre Tatăl Ceresc. Lucru ce este de mare folos într-o lume plină de confuzii, îndoieli, de patimi şi ispite ce ne abat de la calea cea dreaptă. Însă, ca să beneficiem, să avem folos de la un asemenea mare îndrumător, trebuie să-l ascultăm şi să-i urmăm îndemnul. Căci dacă nu ascultăm de sfinţii şi bineplăcuţii lui Dumnezeu nu putem dobândi ceva bun în această viaţă”, a conchis IPS Irineu.

Hramul bisericii severinene Grecescu

Preasfinţitul Părinte Nicodim a fost prezent de praznicul Sfântului Ioan Botezătorul la Biserica Grecescu din Drobeta-Turnu Severin, care şi-a serbat ocrotitorul. Răspunsurile la strană au fost asigurate de psalții Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu- Severin. În cuvântul de învăță­tură rostit la finele sfintei slujbe, episcopul mehedinţenilor le-a vorbit celor de faţă despre viața și activitatea Sfântului Ioan Botezătorul și i-a transmis arhie­rești binecuvântări și felicitări părintelui paroh Jan Megan, având în vedere că ieri preacucernicia sa și-a serbat ocrotitorul spiritual, dar și ziua de naștere. La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și slujba Parastasului în cinstea ctitorilor acestei biserici, monument istoric de o însemnătate aleasă pentru orașul de pe malul Dunării, prima catedrală a cetății Severinului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!