Oltenia
Praznicul Învierii Domnului în Mitropolia Olteniei

Praznicul Învierii Domnului în Mitropolia Olteniei

Slăvitul Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos a adunat mii de credincioşi în catedralele, bisericile de mir şi mănăstirile din Mitropolia Olteniei. În Cetatea Băniei, urmând tradiţiei din fiecare an, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.

În noaptea de Înviere, mii de craioveni s-au adunat la Catedrala Mitropolitană pentru a primi lumină şi a participa la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. IPS Părinte Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit mai întâi slujba de Înviere pe esplanada sfântului locaş de închinare. Tot de aici, Arhiepiscopul Craiovei a dat citire scrisorii pastorale către cler şi popor, alcătuită cu prilejul marelui praznic. După acest moment, soborul de preoţi şi diaconi a intrat în sfântul locaş, unde s-a săvârşit slujba euharistică.

„Paştele este sărbătoarea Bisericii, a familiei şi a unităţii noastre”

În cuvântul de binecuvântare, rostit la finele slujbei, Mitropolitul Olteniei a adus şi un omagiu familiei şi patriei unite, în contextul în care anul 2018 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române An omagial al unităţii şi credinţei de neam şi An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918. „Dreptul de a forma o familie, ca nucleu natural şi fundamental al societăţii, este întemeiat de Dumnezeu şi recunoscut de toate popoarele lumii. Din păcate, familia este astăzi considerată o instituţie depăşită. În locul stabilităţii unei căsătorii definitive se preferă legături ocazionale. Dar, după cum ştim, nu poate rezista o casă construită pe nisipul raporturilor fragile şi păcătoase. Este nevoie mai degrabă de stâncă, pe care să se ancoreze temelii solide ale vieţii noastre. Şi stânca este tocmai acea comuniune de iubire, fidelă şi indisolubilă, care uneşte bărbatul şi femeia, o comuniune care are o frumuseţe sfântă şi o funcţie naturală în ordinea socială. De aceea, considerăm urgent să întreprindem acţiuni reale în sprijinul familiei, al realităţii de care depind de altfel viitorul şi dezvoltarea poporului nostru. De fapt, fără familie nu se pot construi societăţi în măsură să înfrunte provocările viitorului. Dezinteresul faţă de familii aduce cu sine consecinţe dramatice, dintre care cea dintâi este scăderea natalităţii. Trăim astăzi o adevărată criză demografică, semnul societăţilor care înfruntă cu greu provocările prezentului. Şi pentru că Paştele este sărbătoarea Bisericii, a familiei şi a unităţii noastre naţionale, ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel Ce a fost răstignit şi a înviat, ca Sfintele Sărbători să vă aducă tuturor pace şi bucurie, sănătate şi mântuire, adresându-vă totodată salutul pascal: Hristos a înviat!”, a încheiat IPS Părinte Irineu.

Sfântul Apostol Toma, „un mărturisitor al Învierii”

Duminică, 8 aprilie, în ziua slăvitului praznic, de la ora 13:00, IPS Părinte Mitropolit Irineu a fost întâmpinat în Catedrala „Maica Precista”-Dudu din Craiova, unde a săvârşit Vecernia celei de „A doua Învieri”. Cu acest prilej, în cadrul frumoasei rânduieli liturgice pascale, Evanghelia de la Ioan (cap. 20, vv. 19-25) a fost citită în 12 limbi. La final, IPS Părinte a tâlcuit textul pericopei evanghelice, subliniind faptul că Sfântul Apostol Toma „ştia că Mântuitorul Hristos, după Sfânta Sa Înviere, era dincolo de lumea aceasta pământească. Din acest motiv el nu a înţeles dintru început esenţa arătării Sale, şi anume că Domnul poate să Se arate şi după Înviere. Acest lucru devine esenţial în mărturiile Sfintei Scripturi despre dumnezeiescul praznic. Prin urmare, El Se arată ori de câte ori este necesar în spaţiul nostru omenesc. El este şi revine în spaţiul nostru omenesc. Face acest lucru până la ­Înălţare, arătându-Se Sfinţilor Apos­toli. Mănâncă împreună cu dânşii la Marea Tiberiadei, nu neaparat că ar fi avut nevoie de mâncare, ci tocmai pentru a-i întări în credinţa lor, pentru ca ei să nu cumva să creadă că văd duh sau nălucă. Tendinţa de a vedea lucrurile în idealismul lor era foarte frecventă la Sfinţii Apostoli. De aceea, Sfântul Apostol Toma vine şi concretizează Învierea, o pune în şablonul nostru omenesc, acela de a vedea, de a pipăi şi de a crede. Mai mult, Mântuitorul Hristos îl ridică pe Apostol de la această concepţie la un nivel înalt, făcându-l să înţeleagă lucrurile într-o dimensiune liturgică. Sfântul Apostol Toma devine astfel un mărturisitor al Învierii, cuvintele sale fiind cuprinse într-un extraordinar imn de laudă: «Domnul meu şi Dumnezeul meu!», cuvinte pe care le avem astăzi în Sfânta Liturghie”. Luni, 9 aprilie, IPS Părinte Irineu a fost prezent din nou în mijlocul credincioşilor craioveni de la Catedrala `Madona” - Dudu, unde a săvârşit Sfânta ­Liturghie.

Liturghie pascală la Mănăstirea Horezu

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit slujba Învierii și Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Horezu, în judeţul Vâlcea. În cuvântul pastoral împărtășit preoților, obștii monahale și pelerinilor prezenți, IPS Părinte a arătat că „Hristos Domnul S-a răstignit pe Sine și a înviat din morți ca să-i adune pe toți întru iubirea infinită a Sa: «Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică» (Ioan 3, 16). Textul liturgic cuprins în Utrenia Învierii întărește cuvântul scripturistic, accentuând unitatea credin­cioșilor întru Învierea Domnului: Mântuitorul meu, Jertfa cea vie şi nejertfită, ca un Dumnezeu, pe Tine Însuţi, de voie aducându-Te Tatălui, ai sculat pe Adam cu tot neamul, înviind din mormânt”.

Bucurii sfinte pentru credincioşii din Severin şi Slatina

Tot cu prilejul luminatului praznic al Învierii Domnului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit la Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Drobeta-Turnu Severin. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a slujit la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din Slatina.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!