Oltenia
Praznicul Bobotezei în Mitropolia Olteniei

Praznicul Bobotezei în Mitropolia Olteniei

Pr. Ioniţă Apostolache, 06 Ianuarie 2017

Astăzi, de praznicul Bobotezei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, săvârşeşte Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Altarul Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. După slujba euharistică, IPS Părinte Irineu va merge în faţa sfântului locaş, însoţit de soborul preoţilor şi diaconilor slujitori, pentru Sfințirea cea mare a apei.

La Turnu Severin, a devenit deja tradiție ca în fiecare an, la praznicul Botezului Domnului, preoţii şi credincioşii să meargă în procesiune solemnă spre portul dunărean, acolo unde are loc slujba Aghesmei Mari. După încheierea Sfintei Liturghii, în jurul orei 11:00, grupurile de preoți și credincioși vor pleca în mod organizat de la bisericile din oraș către port. Procesiunea va trece mai întâi pe la Catedrala Episcopală, de unde se vor adăuga alte câteva sute de suflete, alături de soborul de slujitori, în frunte cu ierarhul locului, care va sluji Sfânta Liturghie la catedrală, începând cu ora 9:00. Odată ajunși în port, credincioșii vor lua parte la slujba Aghesmei Mari, ce va fi săvârşită, începând cu ora 11:30, de Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, într-un loc special amenajat. Cu acest prilej vor fi sfințite și apele fluviului, iar cei mai îndrăzneți creștini vor recupera crucea florală din Dunăre. Alături de Episcopia Severinului și Strehaiei, la buna desfășurare a acestui eveniment își vor aduce contribuția autoritățile locale, Căpitănia Portului Drobeta-Turnu Severin și Inspectoratul de Jandarmi Județean Mehedinți.

Un eveniment similar va avea loc la Calafat, unde astăzi, după Sfânta Liturghie, preoţii împreună cu credincioşii vor merge să sfinţească apele Dunării. Activitatea va fi însoţită de tradiţionala serbare, pregătită de elevi de la şcolile din oraş. 


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!