Banat
Praznicul Floriilor în Mitropolia Banatului

Praznicul Floriilor în Mitropolia Banatului

Cu prilejul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a slujit la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor de la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș.

La Timișoara, sărbătoarea marelui praznic al Intrării Domnului în Ierusalim, numit în popor și Floriile, a debutat în ajun prin îndătinatul pelerinaj al credincioșilor bănățeni cu icoane, flori și ramuri verzi de salcie în mâini. Procesiunea Floriilor din capitala Banatului a reunit clericii și credincioșii din parohiile urbane într-o acțiune cu caracter doxologic și anamnetic, actualizând evenimentul din istoria mântuirii când Mântuitorul Hristos a intrat cu ovații, îna­inte de sărbătoarea Paștilor, în cetatea Ierusalimului. Împreună cu Înalt­preasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, trei grupuri de pelerini s-au îndreptat de la bisericile parohiale centrale și de la Reședința mitropolitană, în duh de rugăciune și în armonia imnurilor de laudă, spre Catedrala Mitropolitană, unde au fost întâmpinaţi de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Procesiunea Stâlpărilor s-a încheiat pe platoul din fața catedralei, când toate cele trei grupuri de pelerini s-au reunit într-o frumoasă comunitate de credincioși, mărturisitoare a lui Dumnezeu. Programul liturgic a continuat în interiorul sfântului locaș de cult cu săvârșirea slujbei Vecerniei Mari și a Litiei, oficiate de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în pre­zența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan.

În Duminica Floriilor, mii de credincioși bănățeni au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După Dumnezeiasca Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a adresat un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a evidențiat înțelesul teologic al praznicului împărătesc. La final, potrivit obiceiului, credincioșii prezenți au primit ramuri de salcie înfrunzite, ca simbol al procesului mereu înnoitor al înfloririi și al creșterii duhovnicești și ca simbol al vieții abundente, al biruinței vieții asupra morții.

Duminica Floriilor la Catedrala Arhiepiscopală din Arad

Sâmbătă, 8 aprilie 2017, în ajunul praznicului împărătesc al Floriilor, în Parohia Scânteia - Domeniul Lupaş, Protopopiatul Arad, s-a desfăşurat tradiţionalul Pelerinaj de Florii. Organizarea acestui pelerinaj în Parohia Scânteia se află la cea de-a treia ediţie. Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a participat la această frumoasă procesiune de aducere şi sfinţire a sălcuţelor pentru a întări tradiţia străveche în părţile Aradului.

De sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, înconjurat de soborul de preoţi şi diaconi ai catedralei. La slujbă au participat sute de credincioși, iar mulți dintre cei care s-au spovedit au fost împărtășiți cu Trupul şi Sângele lui Hristos. Cuvântul de învățătură al chiriarhului a fost pus sub titlul „Legătura denumirilor praznicului” (cf. Filip. 4; Ioan 12), adică Intrarea Domnului în Ierusalim poartă pe credincioşi în cetatea sfinţeniei şi a păcii, cum se tâlcuieşte numele propriu-zis, amintind importanţa ei în istoria universală, în cea biblică şi în cea bisericească. Cu aceasta întrezărim şi cetatea Noului Ierusalim, a celui ceresc, spre care trebuie să tindă strădaniile vieţii pământeşti pentru dobândirea Împărăţiei lui Dumnezeu. Apoi, Floriile redau imaginea frumuseţii divine cea prealuminată, cum o numeşte Acatistul Mântuitorului. De asemenea, se observă înflorirea firii înconjurătoare a întregii lumi şi a omului care o reprezintă, totul tinzând spre înveşnicire. Împreună avem tâlcuirea biruinţei asupra păcatului, învierea fiinţei umane spre desăvârşirea binelui. Nostalgia raiului de odinioară îndeamnă spre virtute pentru câştigarea Împărăţiei cerurilor, a sub­liniat Înaltpreasfinţia Sa.

La finalul cuvântului său, Înalt­preasfinţitul Părinte Timotei a urat la mulţi ani tuturor celor care şi-au sărbătorit ziua onomastică. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Catedralei Arhiepiscopale din Arad, condus de diac. Laviniu Morariu. Credincioşii prezenţi au primit, la ieşirea din sfânta biserică, ramuri de salcie care au fost sfinţite. Seara, Înaltpreasfinţia Sa a participat la denia de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Arad-Centru.

Floriile la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeș

La praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. La sfânta slujbă au venit foarte mulți credincioși să se bucure de ziua praznicului Floriilor și să-și deschidă sufletul pentru a-L întâmpina pe Mântuitorul cu inimile curate, la fel ca pruncii. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Lucian a sfințit și crengile de salcie care la final au fost împărțite credincioșilor pentru a le duce la casele lor în semn de binecuvântare și de mărturie a păcii Mântuitorului și a bucuriei credinței, în familie și în societate. „Au fost foarte mulți credincioși la biserică, foarte mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine, mai ales copii și tineri. Ne bucurăm atunci când bisericile noastre sunt pline și arhipline de credincioși dornici să-L întâmpine pe Mântuitorul Iisus Hristos și să se alăture pruncilor și oamenilor curați cu inima care au strigat «Osana, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnlui». Credincioșii noștri au plecat astăzi împăcați la casele lor, purtând în mâini ramuri de salcie, iar noi i-am îndemnat la o viață autentică și consecventă din punct de vedere spiritual, să aibă credință fierbinte și dragoste mare față de Dumnezeul nostru, Care S-a jertfit pentru noi. Trebuie să fim alături de Mântuitorul, să-I purtăm Crucea, dar să ne purtăm și crucea noastră, pentru că El Și-a purtat-o pentru păcatele noastre, iar noi trebuie s-o purtăm pentru noi și pentru a noastră mântuire, pentru iertarea păcatelor noastre și izbăvirea de fărădelegi și patimi”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
La Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Episcopale. Pe lângă crengile verzi de salcie, toţi cei prezenţi la sfânta slujbă au primit iconiţe cu praznicul Floriilor.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!