Biserică şi societate
Premiul Poupard pentru Patriarhul Ecumenic

Premiul Poupard pentru Patriarhul Ecumenic

09 Martie 2010

Primul laureat al Fundaţiei „Cardinalul Poupard“ este Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, pentru activitatea sa deosebită în salvarea creaţiei lui Dumnezeu, informează zenit.org. Ceremonia de decernare a premiului s-a desfăşurat săptămâna trecută la Monaco şi a avut ca scop să facă mai cunoscute acţiunile exemplare ale Patriarhului Ecumenic în domeniul protejării mediului înconjurător.

Cardinalul Poupard este preşedintele emerit al Consiliului Pontifical pentru cultură şi dialog interreligios şi a creat fundaţia ce îi poartă numele. Pentru Patriarhul Ecumenic, slavarea planetei presupune o înnoire culturală şi o expresie „a unei solidarităţi între Creator, creaturi şi creaţie“.

Timp de 15 ani, patriarhul a organizat, pe toate cele cinci continente, simpozioane pluridisciplinare pe tema „Religie, ştiinţă, mediu“. La unul dintre ele, pe 10 iunie 2002, patriarhul a semnat, la Palatul Ducelui din Veneţia, o declaraţie comună cu Papa Ioan Paul al II-lea pe această temă.

Premiul Poupard s-a oferit Patriarhului Ecumenic pentru angajamentul său deosebit în lupta pentru salvarea planetei, mai ales în contextul în care mesajul de Paşti de anul acesta al Papei Benedict al XVI-lea va avea ca temă protejarea creaţiei. Cardinalul Poupard, care trăieşte la Roma şi activează la Vatican, a decis, împreună cu un grup de apropiaţi, să fondeze la Crema, lângă Milano, „Fundaţia Cardinalul Poupard“, pentru a continua opera şi lucrarea sa. Instituţia este menită, spune cardinalul, să favorizeze dialogul intercultural şi interreligios, creând legături între universităţi din mai multe ţări, sprijinind educaţia copiilor şi a tinerilor. „Ne confruntăm astăzi cu situaţii noi şi trebuie să găsim mijloace de apropiere ca să ne cunoaştem unii pe alţii şi ca să se recunoască oglindirile de idei dintre noi“. El recunoaşte două capcane, pe de o parte izolarea sau violenţa şi pe de altă parte scepticismul. Se întreabă: „Cum am putea să dialogăm dacă nu avem un număr de valori fundamentale commune? Căci asta este umanitatea, aşa cum spunea Papa Paul al VI-lea, ca tot omul şi toţi oamenii să respecte persoana umană“. Cardinalul Poupard semnalează educaţia drept cheie a transmiterii valorilor fundamentale. „Nu există cultură fără istorie şi istoria se transmite prin intermediul educaţiei“. În acest sens, pentru a sprijini dialogul, Fundaţia „Poupard“ a contribuit la crearea unei Comisii pentru „religie şi spaţiu public“ în Senatul francez, dar şi la traducerea Dicţionarului Religiilor (scris de Cardinalul Poupard) în arabă. Proiectele fundaţiei sunt numeroase, mărturiseşte cardinalul fondator, aducând aminte de legăturile ce vor fi stabilite cu Universitatea „Sfântul Tihon“, relaţii dorite şi de regretatul patriarh Alexei al II-lea al Moscovei. Astfel, un student rus va primi o bursă de studii la Universitatea Catolică din Paris.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!