Documentar
Preotul muscelean Gheorghe Cotenescu

Preotul muscelean Gheorghe Cotenescu

29 Iulie 2010

Era fiul unui moşnean din Coteneştii Muscelului şi absolvent al Seminarului central şi al Facultăţii de Teologie din Bucureşti. Pasiunea pentru muzica bisericească l-a determinat să urmeze cursurile Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti, care l-au ajutat mai târziu să întreprindă o serie de cercetări asupra muzicii vechi bisericeşti româneşti fructificate prin conferinţe şi studii publicate.

În 1912 a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Conţeşti, din jud. Muscel, iar un an mai târziu a fost mutat la Stoeneşti, o parohie nouă din acelaşi judeţ, unde a păstorit până în 1965.

A fost un apropiat al profesorului Nicolae Iorga, iar ca membru al "Ligii culturale" a organizat mai multe cursuri de vară la Câmpulung. A fost preşedintele "Asociaţiei preoţilor musceleni", situându-l astfel în elita preoţească a ţării. Între 1949 şi 1950 a fost reţinut de Securitate pentru sprijin acordat luptătorilor din munţi, de sub conducerea colonelului Gheorghe Arsenescu. (Adrian Nicolae Petcu)


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!