Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Preţul pâinii va continua să crească

Preţul pâinii va continua să crească

Data: 15 Noiembrie 2007

▲ Pâinea începe să devină tot mai scumpă, reprezentanţii sectorului de panificaţie anunţând că vor exista creşteri ale preţului şi în perioada următoare ▲ Principalul motiv este producţia scăzută de grâu din această vară, care a fost doar de 3 milioane de tone, faţă de 5,2, cât a fost anul trecut ▲

Preţul pâinii va înregistra o creştere cu maxim 18 procente, până la 1 decembrie, această majorare fiind deja aplicată în două etapă. Producătorii care nu au majorat preţurile urmând să aplice scumpiri, a declarat preşedintele patronatului din domeniul morăritului şi panificaţiei Rompan, Aurel Popescu. „Producătorii care nu au scumpit până în prezent vor mări preţurile până la finele anului. Pe de altă parte, în intervalul 1 decembrie - 20 ianuarie nu estimăm că vor avea loc scumpiri. Pornim cu stângul în 2008, cu un grâu foarte scump, care ne va obliga să avem preţuri la pâine la cote foarte înalte, ceea ce va determina o scădere a vânzărilor“, a spus Popescu la conferinţa de prezentare a Târgului Internaţional de Panificaţie EUROPAIN, care se va desfăşura anul viitor la Paris. Producătorii au anunţat încă de la finele acestei veri scumpiri la

pâine şi produse de panificaţie, din cauza costurilor ridicate cu materia primă şi cu utilităţile. Grâul s-a scumpit în acest an pe piaţa locală, din cauza unei recolte slabe, afectate de secetă, iar majorări ale preţului la grâu au fost înregistrate şi pe piaţa europeană şi mondială. Recolta din acest an este de circa trei milioane de tone de grâu, comparativ cu 5,2 milioane de tone în 2006. Popescu a mai spus că reprezentanţii producătorilor poartă negocieri cu Ministerul Economiei şi Finanţelor pentru introducerea unei taxe forfetare, care să înlocuiască impozitul de profit în cazul producătorilor din panificaţie. Această măsură ar reduce cota deţinută de piaţa neagră, în prezent de circa 40%, potrivit lui Popescu. Cota forfetară permite deducerea din venitul impozabil a unei cote de cheltuieli, pentru care nu sunt necesare documente justificative.