Actualitate religioasă
Foto: Arhivă

Prima lună a anului 2019 la Palatul Patriarhiei

Palatul Patriarhiei a găzduit în luna ianuarie a acestui an o serie de evenimente și a primit vizita mai multor turiști și pelerini din diferite zone ale țării și din străinătate. Dintre evenimente, cel mai important a fost cel dedicat împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Astfel, chiar pe locul vechii clădiri în care Alexandru Ioan Cuza a fost ales  domnitor al Țării Românești, la data de 24 ianuarie 1859, a avut loc, la 24 ianuarie 2019, sesiunea de comunicări științifice „Unirea Principatelor Române, bază a statului român modern”, organizată de Academia Română în colaborare cu Patriarhia Română. La sesiune au participat președintele României, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, președintele Academiei Române, ierarhi, clerici, oameni de cultură, autorități centrale, profesori, elevi și studenți.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit cuvântul intitulat „Unirea Principatelor Române - bază a statului român modern”, menționând că această sesiune „este un eveniment patriotic, cultural și spiritual, bazat pe necesitatea cunoașterii profunde a trecutului istoric al poporului român, dar și un semn de omagiu și recunoștință pentru memoria domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a Mitropolitului Nifon al Țării Românești, a Mitropolitului Sofronie Miclescu al Moldovei și a tuturor făuritorilor Unirii Principatelor Române”.
La finalul sesiunii, Preasfin­țitul Părinte Varlaam Ploieștea­nul, Episcop-vicar patriarhal, a prezentat mai multe lucrări ­dedicate marelui eveniment ­istoric: „Unirea Principatelor Ro­mâne”, ediția a 2-a; Ioan Lupaș, „Istoria unirii românilor”; pr. prof. Vasile Oltean, „Pași spre Marea Unire. Mărturii din Șcheii Brașovului”, în două volume; „Satul românesc - factor de coeziune și unitate românească. Incursiune literară”.

Un alt eveniment derulat la Palatul Patriarhiei în luna ianuarie l-a constituit vernisajul ­ex­po­­ziției intitulate „Comori ale arhitecturii Ortodoxiei româ­nești”, care a cuprins 32 de tablouri în acuarele reprezentând biserici, mănăstiri și catedrale din întreaga țară, realizate de către arhitectul Gheorghe Leahu. În cadrul evenimentului, Preafericitul Părinte ­Patriarh Daniel i-a oferit artistului Diploma omagială cu medalie a Anului omagial al unității de credință și de neam și a Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!