Actualitate socială
Prima şedinţă a Parlamentului European condusă în limba română

Prima şedinţă a Parlamentului European condusă în limba română

15 Iulie 2014

Luni, 14 iulie, a fost pentru prima dată în istoria Parlamentului European când şedinţa de plen a fost condusă în limba română. Adina Vălean, vice-preşedinte din partea Grupului Popular, a prezidat sesiunea de la Strasbourg.

„ Este o premieră pentru România şi sunt onorată să-mi reprezint ţara în biroul de conducere al Parlamentului European“, a declarat europarlamentarul Adina Vălean, informează Agerpres. În şedinţa de luni au fost audiaţi patru comisari desemnaţi. Ei vor ocupa postul de comisar până la sfârşitul mandatului actual şi învestirea unei noi comisii, la sfârşitul acestui an, după ce, în urma alegerilor europene din mai, patru comisari europeni au fost aleşi eurodeputaţi. După audieri, candidaturile comisarilor desemnaţi - Jacek Dominik, Jyrki Katainen, Ferdinando Nelli Feroci şi Martine Reicherts - vor fi supuse votului în plen pe 16 iulie.

Jacek Dominik, care a fost audiat în cadrul comisiei pentru bugete, urmează să îl înlocuiască pe polonezul Janusz Lewandowski şi este candidat la postul de comisar pentru programare financiară şi buget.

Martine Reicherts (Luxemburg) este comisar desemnat pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie. Ea o va înlocui pe Viviane Reding şi a fost audiată în comisiile pentru libertăţi civile, afaceri juridice şi drepturile femeii din Parlamentul European. În urma alegerii lui Antonio Tajani ca eurodeputat, Ferdinando Nelli Feroci a fost desemnat pentru portofoliul industrie şi antreprenoriat. El a fost audiat în comisia pentru industrie, cercetare şi energie a Parlamentului European. Jyrki Katainen, care urmează să îl înlocuiască pe Olli Rehn pentru portofoliul economie şi afaceri monetare, a fost audiat de eurodeputaţii comisiei pentru afaceri economice şi monetare a legislativului european. Mandatul actual al Comisiei Europene expiră pe 31 octombrie 2014.

Cum funcţionează Comisia Europeană

Comisia Europeană este organul executiv al Uniunii Europene. Comisia este responsabilă pentru întocmirea propunerilor legislative, implementarea deciziilor şi apărarea tratatelor Uniunii, precum şi coordonarea activităţilor curente ale Uniunii.

Comisia funcţionează ca un cabinet de guvern, format din 27 de comisari europeni. Fiecare stat membru al Uniunii Europene are un membru în Comisie. Comisarii europeni au obligaţia de a reprezenta interesele comune ale UE, şi nu interesele naţionale ale statului din care fac parte. Limbile interne de lucru ale Comisiei Europene sunt engleza, franceza şi germana. Membrii Comisiei şi echipele lor au sediul în Clădirea Berlaymont din Bruxelles.

Comisia Europeană este împărţită în departamente cunoscute sub numele de Direcţii Generale (DG) similare ministerelor. Fiecare dintre acestea acoperă domenii specifice, cum ar fi agricultura, justiţia şi drepturile cetăţenilor etc. şi sunt conduse de directori generali care răspund în faţa unui comisar. Portofoliul de comisar poate fi susţinut de către mai multe Direcţii Generale. Direcţiile Generale pot veni cu propuneri legislative şi directive, acestea sunt aprobate de majoritatea comisarilor şi sunt transmise către Parlamentul European şi către Consiliul Uniunii Europene pentru examinare şi aprobare.

În conformitate cu statisticile oficiale, Comisia Europeană are 23.043 de angajaţi. În plus faţă de aceştia, la Comisia Europeană mai lucrează ca personal externalizat 9019 persoane (agenţi contractuali, experţi naţionali detaşaţi, experţi tineri, stagiari etc). Cea mai numeroasă este Direcţia Generală pentru Traduceri, cu 2186 de angajaţi. (Cristina Zamfirescu)


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!