Cultură
Primul concert din cadrul Concursului „Enescu” 2018

Primul concert din cadrul Concursului „Enescu” 2018

Daniela Șontică, 04 Septembrie 2018

Tinerii muzicieni în plină afirmare Ștefan Tarara, Eun-Sun Hong și Josu de Solaun, împreună cu orchestra Filarmonicii „George Enescu” din București, dirijată de Gabriel Bebeșelea, și corul aceleiași filarmonici, sub bagheta lui Iosif Ion Prunner, au deschis sâmbătă, 1 septembrie, Concursul Internațional „George Enescu”. Susținut sub cupola Ateneului Român, începând cu ora 19:00, concertul a fost foarte apreciat de publicul bucureștean, care la final a putut cumpăra și CD-ul cu oratoriul „Strigoii” de George Enescu, lansat în foaierul Ateneului.

Întrucât Concursul „Enescu” este în primul rând o rampă de afirmare, piesa inaugurală din program a fost prima audiție a Concertului pentru orchestră de Tian Tian, un tânăr compozitor care a obținut premiul I pentru compoziție la ediția din 2016. În program a urmat apoi Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră de Paul Constantinescu, avându-i ca soliști pe violonistul Ștefan Tarara, violoncelista Eun-Sun Hong și pianistul Josu de Solaun, câștigători ai Concursului Internațional „George Enescu”, ediția 2014, virtuozitatea acestora fiind din plin apreciată cu aplauze.

Violonistul de origine română Ștefan Tarara, de 32 de ani, a câștigat ediția 2014 a Concursului „Enescu” cu o interpretare deosebită a Concertului pentru vioară în Re Major, op. 35, de Ceaikovski. Născut din părinți români, în Germania, el concertează deja pe unele dintre cele mai cunoscute scene ale lumii și a interpretat sub bagheta unor dirijori precum Zubin Mehta și David Zinman.

Pianistul spaniol Josu de Solaun este îndrăgostit de com­po­zi­țiile lui George Enescu, spunând despre compozitorul român că „este un fir roșu în viața mea”. A înregistrat și lansat inter­na­ți­onal integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu în 2016, la prestigioasa casă de discuri Naxos, el fiind prezent foarte des pe scenele românești din întreaga țară, unde susține recitaluri și concerte. Pianistul a locuit în timpul Concursului „Enescu” 2014 într-un apartament închiriat pe strada George Enescu, chiar în blocul în care însuși Geor­ge Enescu locuise timp de șase ani.
Eun-Sun Hong este născută la Seul și stabilită în Germania, a început să studieze violoncelul la vârsta de nouă ani, iar în prezent cântă pe scene prestigioase din întreaga lume. La conferința de presă dedicată ediției 2018 a Concursului „Enescu” s-a declarat onorată că va cânta din nou la București.

Seara muzicală s-a încheiat cu „Poema română”, de George Enescu. Auditoriul a fost, într-adevăr, „înconjurat de peste tot” de muzică, așa cum promitea dirijorul Bebeșelea la conferința de presă ce a avut loc cu o zi ­îna­inte, membrii corului fiind așezați nonconformist pe treptele sălii de o parte și de alta, pentru a crea efectul amintit.

Prima audiţie absolută a „Poemei române” (cel dintâi opus enescian a fost compus pe când autorul nu avea nici 17 ani împliniți) a avut loc la Paris, la Théâtre du Châtelet, la 6 februarie 1898 (dirijor: Édouard Colonne) și a declanșat în timp un număr impresionant de ecouri - numai în arhiva Muzeului Naţional „George Enescu” se află 44 de cronici şi 19 anunţuri.

După concert, la standul Librăriei Humanitas, amenajat în foaierul Ateneului Român, Gabriel Bebeșelea a lansat CD-ul cu oratoriul „Strigoii”, o lucrare de George Enescu pe versurile poemului lui Mihai Eminescu, reconstituită de Cornel Țăranu și orchestrată de Sabin Pautza. Oratoriul lui Enescu a fost interpretat de Orchestra Simfonică Radio Berlin, soliști fiind Rodica Vică, Tiberiu Simu, Bogdan Baciu și Alin Anca (narator), sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea. Publicul a putut obține autografe de la dirijor și de la Josu de Solaun și Ștefan Tarara.

Concursul „Enescu” 2018 continuă până pe 23 septembrie. Următorul recital va avea loc, miercuri, 5 septembrie, avându-i ca soliști pe violoncelistul Raphael Wallfisch, care este și membru al juriului Concursului Inter­național „George Enescu”, și pe pianistul John York. Programul după care evoluează concurenții și datele următoarelor recitaluri le puteți afla de pe site-ul www.festivalenescu.ro.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!