Banat
Primul doctor din Biserica Ortodoxă Sârbă al Școlii doctorale din Arad

Primul doctor din Biserica Ortodoxă Sârbă al Școlii doctorale din Arad

Pr. Filip Albu, 08 Septembrie 2018

În ziua de 6 septembrie 2018, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a Preasfințitului Părinte Luchian, Episcop sârb de Budapesta și administrator de Timi­șoara, a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, precum și a consulului sârb din Timișoara, a altor demnitari și a unei audiențe numeroase, vicarul administrativ al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara, preotul Marinco Marcov, și-a susținut teza de doctorat în domeniul Dreptului Bisericesc. Cercetarea sa a fost pusă sub titlul: „Originile dreptului scris în Biserica Ortodoxă Sârbă. Studiu istoric-canonic”, fiind astfel prima teză de doctorat a școlii teologice arădene elaborată de un etnic sârb.

Comisia a fost formată din următorii părinți profesori: profesor Cristinel Ioja, președinte, profesor Constantin Rus, coordonatorul lucrării, iar ca membri: profesor Marius Țepelea, de la Facultatea de Teologie din Oradea, profesor Irimie Marga, de la Facultatea de Teologie din Sibiu, și conferențiar Georgică Grigoriță, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București.

În urma deliberării comisiei, candidatul a fost declarat doctor în teologie, acesta depunând apoi și jurământul.

Părintele decan, profesor Cristinel Ioja, a mulțumit ierarhilor pentru prezență, adresând un cuvânt special PS Luchian prin care s-a evidențiat faptul că și prin această fericită ocazie se dă mărturie de faptul că cele două Biserici-surori au o istorie comună care ne leagă, dar care ne și responsabilizează în mărturisirea Evangheliei lui Hristos în fața lumii polarizate de astăzi.

IPS Timotei a mulțumit PS Luchian pentru prezență, manifestându-și bucuria de a fi împreună în această zi specială. La final, PS Luchian a adresat câteva cuvinte de mulțumire și felicitare IPS Timotei, cât și Facultății de Teologie din Arad, pentru acest frumos eveniment academic.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!