„Prin Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena prăznuim biruinţa Bisericii“

Constantin Ciofu, 22 Mai 2009

Peste 300 de credincioşi au participat ieri la slujba Sfintei Liturghii oficiate de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Episcop al Huşilor, la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, de lângă Sala Sporturilor. Ieşenii care au participat la slujba de hram a sfântului lăcaş din Protopopiatul Iaşi 2 s-au rugat pentru iertarea păcatelor şi pentru sănătate.

Biserica „Sf. Împ. Constantin şi Elena“, situată în Iaşi, str. Palat, şi-a serbat ieri hramul. Cu acest prilej, Arhiepiscopul Iaşilor a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de 12 preoţi şi diaconi, în cadrul căreia a avut loc şi o hirotonie întru diacon. Răspunsurile la strană au fost date de membrii Corului „Basileus“ al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“, dirijat de prof. Mihai Ursache. La finalul slujbei, IPS Teofan a adresat credincioşilor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre modelul de credinţă al Sf. Împ. Constantin şi Elena. „Prăznuim prin cei doi sfinţi biruinţa Bisericii asupra credinţelor păgâne de altădată. Prăznuim pe toţi cei care, până la Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, au plătit tribut de sânge pentru credinţa lor în Hristos; prăznuim momentele de libertate pentru Biserica lui Hristos, ce se datorează milei lui Dumnezeu, arătată prin bine-plăcuţii Săi, Împăratul Constantin şi mama sa, Elena. Sfânta Evanghelie de astăzi Îl prezintă pe Hristos predicând despre Biserică, simbolizată în această Evanghelie prin staulul oilor. Uşa acestui staul reprezintă credinţa prin care omul pătrunde în împărăţia lui Dumnezeu, păşunea este răsplata dată oilor Sale cuvântătoare, adică celor care Îl mărturisesc, Biserica arătând prin aceasta că Sfântul Împărat Constantin deschide larg uşa Bisericii, să intre toată suflarea şi nimeni să nu se mai teamă“, a spus Arhiepiscopul Iaşilor.

Ieşenii s-au rugat pentru sănătate, iertarea păcatelor şi pentru ploaie

Pr. paroh Ştefan Ropotă şi-a exprimat, în cuvântul său, bucuria şi recunoştinţa faţă de Întâistătătorul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pentru că a slujit Sfânta Liturghie la Biserica „Sf. Împ. Constantin şi Elena“. Ieşenii care au venit ieri la biserica cu hramul „Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“, din Podu-Roş, s-au rugat pentru sănătate, iertarea păcatelor, dar şi pentru ploaie. „M-am bucurat de prezenţa Mitropolitului la hram. M-am rugat, în timpul Sfintei Liturghii, alături de preoţii slujitori, pentru sănătate, pentru pacea lumii şi pentru ca mila lui Dumnezeu şi binecuvântarea Lui să se reverse asupra noastră prin ploaie. Cu toţii am ascultat ecteniile speciale rostite de părinţii diaconi pentru ca Dumnezeu să ne dea ploaie la bună vreme, pentru ca pământul să rodească“, a spus Elena Popescu, din Iaşi. „Vin la această biserică în fiecare an pe 21 mai. Sărbătoarea de astăzi este un prilej de bucurie atât pentru cei care poartă numele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, cât şi pentru ceilalţi credincioşi, care au ales să înceapă această zi în rugăciune în sfânta biserică. M-am rugat, ca de fiecare dată, pentru sănătate, iertare de păcate şi linişte sufletească“, ne-a mărturisit Eugenia Butnaru. „Astăzi m-am rugat la Sf. Împ. Constantin şi Elena pentru sănătatea familiei mele, dar şi pentru luminarea minţii. Este o zi frumoasă, în care ne bucurăm alături de cei care poartă numele sfinţilor prăznuiţi astăzi în calendar“, a mărturisit Gheorghe Ciobanu.

▲ Biserica „Sf. Împ. Constantin şi Elena“ din Iaşi datează din anul 1759, când în izvoarele istorice se vorbeşte despre o bisericuţă din lemn. În perioada 1814-1817, Gheorghe Catargiu ridică o biserică din zid, după cum arată inscripţia de la intrarea în biserică. Între 1969 şi 1974 este realizată pictura interioară a bisericii, iar între 2001-2003 au loc numeroase lucrări de reconsolidare-restaurare, reparaţie şi extindere a bisericii.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!