Banat
Procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou

Procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou

Răzvan Fibișan, 16 Septembrie 2017

Biserica Ortodoxă Română a făcut vineri, 15 septembrie 2017, pomenirea Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Timișoarei. Cu acest prilej, Catedrala Mitropolitană din Timișoara a îmbrăcat straie de sărbătoare, cinstindu-și, prin rugăciune și cântări doxologice, ocrotitorul său spiritual.

Încă din ajunul sărbătorii, mii de credincioși din toate părțile țării au venit în capitala Banatului pentru a se ruga și a aduce prinos de cinstire Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș. Programul slujbelor dedicate cinstirii ocrotitorului spiritual al Banatului a debutat cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată, în prezența Întâistătătorului Mitropoliei Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, și a Preasfințitului Părinte Inochentie, Episcop de Burundi și Rwanda (Patriarhia Alexandriei), de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, format din consilieri de la Centrul eparhial, protopopi, precum şi slujitori de la mănăstirile şi parohiile eparhiei. Răspunsurile liturgice au fost date alternativ de către Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae”, al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, și Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad.

După slujba Vecerniei, Înalt­preasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt de învățătură despre răspândirea credinței ortodoxe în primele secole ale creștinismului, dar și despre oamenii bineplăcuți lui Dumnezeu, care au mărturisit, într-un context ostil, credința în Dumnezeul-Înomenit. În continuare, Mitropolitul Banatului i-a binecuvântat pe toți cei care au venit să se roage Sfântului Ierarh Iosif, conștientizându-i de faptul că au un permanent mijlocitor către Dumnezeu. Conform unei frumoase tradiţii, după otpustul slujbei de seară, a avut loc pe străzile Timișoarei procesiunea cu sfintele moaşte ale ocrotitorului Banatului, la care au luat parte mii de credincioşi cu lumânări în mână, monahi, monahii și o mulțime de tineri de la ASCOR și de la parohiile din Timișoara, implicați în activitățile de cateheză. Procesiunea s-a desfășurat pe traseul Catedrală – Podul Traian - Splaiul Tudor Vladimirescu – Podul Mihai Viteazul – Catedrală. După procesiune, racla cu sfintele moaşte a fost deschisă și aşezată pe soleea din faţa Sfântului Altar.

Programul liturgic a continuat la Catedrala din Timișoara pe întreg parcursul nopţii, cu slujba Utreniei, culminând la ora 24:00 cu oficierea Sfintei şi Dumnezeieștii Liturghii.

La acest moment de sărbătoare pentru credincioșii bănățeni, dar și pentru toți credincioșii rugători către Sfântul Iosif, revista „Sfinții Ortodoxiei”, în colaborare cu Arhiepiscopia Timișoarei, a dedicat Nr. 8 al revistei patronului spiritual al Banatului. Între paginile acesteia se găsesc, pe lângă diversele articole referitoare la viața și faptele Sfântului Ierarh Iosif, și mărturiile ierarhilor din Arhiepiscopia Timișoarei despre acest sfânt, făcător de minuni și mult iubit de credincioși. Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș a trecut la Domnul în anul 1656, iar în 1950, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea sa şi strămutarea moaştelor sale din biserica Mănăstirii Partoş în Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timişoara. După 300 de ani de la mutarea sa la Domnul, în 6-7 octombrie 1956, la Timișoara, a avut loc proclamarea solemnă a canonizării. De atunci şi până astăzi, moaştele ocrotitorului Banatului odihnesc în dreapta pronaosului catedralei, în raclă, frumos sculptată, de lemn de palisandru, tisă şi lămâi.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!