Producătorii de biodiesel renunţă la rapiţă

05 Iunie 2007

Producătorii de biodiesel consideră că rapiţa comercializată cu 0,9 lei pentru un kilogram, aşa cum au anunţat producătorii agricoli, nu mai reprezintă o materie primă rentabilă şi caută variante alternative pentru producţia de biodiesel.

Producătorii agricoli au anunţat că au stabilit un preţ de pornire de 0,9 lei pentru vânzarea unui kilogram de rapiţă, în acest an. „Cu siguranţă, la preţul de 0,9 lei pentru un kilogram, rapiţa nu mai este de interes pentru producţia de biodisel. Din trei kilograme de seminţe de rapiţă se produce un kilogram de ulei de rapiţă şi vorbim deja de 2,7 lei pentru un kilogram de ulei. Asta ar însemna că ar trebui să vindem biodieselul mai scump decât motorina, ceea ce nu este posibil“, a declarat directorul de marketing Autoelite SRL, Liviu Titus Paşca. Acesta a precizat că dacă producătorii agricoli vor insista să vândă cu 0,9 lei un kilogram de rapiţă, producătorii se vor gândi la variante alternative pentru realizarea de biocombustibil.

„Pentru rentabilitate, producătorul de biodiesel este interesat să cumpere rapiţă cu cel mult 0,6 lei kilogramul. La un preţ mai mare, probabil, se va apela la import sau se vor folosi alte materii prime, gen floarea-soarelui“, a spus Paşca.

Administratorul societăţii Argus SRL din Râmnicu Vâlcea, Dedy Obogeanu, a declarat, pentru NewsIn, că în acest an intenţiona să utilizeze şi rapiţa pentru producerea de biodiesel, nu doar floarea-soarelui ca în prezent. „Ne-am gândit să folosim şi rapiţă, dar la acest preţ cred că vom renunţa la acest plan. Dacă la un preţ de 0,65 de lei pentru un kilogram de rapiţă, un producător vinde cu 2,8 lei un kilogram de biodiesel, la 0,9 lei pe kilogram cum vor ei să vândă, nu ştiu cine ar fi interesat“, a explicat Obogeanu. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) până la 1 iunie 2007, doar patru societăţi care produc biocombustibil au primit autorizaţie de antrepozit fiscal, respectiv Autoelite SRL, Blitz Transport SRL, Ulerom SA şi Prio Biocombustibil SRL. De asemenea, Ministerul Economiei şi Finanţelor a avizat alte opt cereri primite de la producătorii de biocombustibil, în timp ce solicitarea depusă de Biolam SRL este în curs de avizare.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!