Producătorii din agricultură subvenţionaţi în 2006 nu mai primesc bani în 2007

07 Iunie 2007

Grupurile de producători care au beneficiat de sprijin financiar pentru funcţionare până la 31 decembrie 2006 nu mai primesc subvenţii în acest an, a declarat consilier în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Cornelia Ionescu. „Nici un grup de producători care a beneficiat de sprijin anul trecut nu va primi ajutor financiar în acest an. Pentru grupurile nou înfiinţate acordăm un ajutor financiar de 40.000 de lei, pentru funcţionare“, a spus Cornelia Ionescu. Acesta a precizat că până în prezent au fost recunoscute 34 de grupuri de producători de legume şi fructe, compartiv cu cele 19 atestate anul trecut.

„Fermierii trebuie să înţeleagă că este important să se asocieze, pentru a-şi putea valorifica marfa în condiţii optime. În egală măsură, consumatorul trebuie să cumpere de la aceste grupuri, pentru că ele sunt obligate să respecte bune practici agricole, asftel încât şi produsele sunt de calitate şi sănătoase“, a menţionat Cornelia Ionescu. Pentru susţinerea grupurilor de producători, MADR a alocat suma de 1,6 milioane de lei, pentru acest an. De asemenea, pentru legumele produse şi recoltate în sere încălzite, MADR a alocat un sprijin financiar de 600 de lei pentru o tonă. În acest an, producătorul agricol poate solicita un sprijin de 800 de lei pentru o tonă de ciuperci cultivate în spaţii climatizate, sector pentru care MADR a repartizat 3,2 milioane de lei.

În ceea ce priveşţe legumele şi fructele destinate prelucrării industriale, MADR acordă un ajutor financiar de la 150 de lei pentru o tonă de castraveţi, până la 350 de lei pentru tona de tomate sau fasole păstăi.

Fermierul care livrează fructe destinate prelucrării industriale poate beneficia de un ajutor financiar de 200 de lei pentru o tonă, în cazul merelor, perelor, cireşelor şi vişinelor. Pentru piersici sau struguri de masă, fermierul poate să primească 300 de lei pentru fiecare tonă livrată, în 2007.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!