Programul Adunării Ecumenice de la Sibiu

27 Iunie 2007

În aceste zile, Înalt Prea Sfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, participă în Rhodos, Grecia, la consultaţia pan-ortodoxă care precede cea de-a III-a Adunare Ecumenică Europeană de la Sibiu, din perioada 4-9 septembrie 2007. Deschiderea întâlnirii a avut loc ieri, 26 iunie. La întrunirea organizată de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol participă reprezentanţi ai Ortodoxiei din Grecia, România, Rusia, Serbia, Bulgaria, Cipru, Polonia, Albania, Cehia, Slovacia şi Armenia, precum şi din partea Conferinţei Bisericilor Europene.

Mai multe detalii am aflat de la diaconul Nicolae Dima, corespondent pentru Radio Trinitas la acest eveniment: „Consultaţia a început cu o rugăciune săvârşită la o mică mănăstire din Rhodos. A fost o slujbă simplă condusă de IPS Chiril, Mitropolit de Rhodos, la care au participat toţi cei 30 de delegaţi prezenţi aici. Apoi, la centrul de conferinţe din Rhodos, IPS Mitropolit Ghennadios de Sassima, şeful delegaţiei Patriarhiei de Constantinopol, a rostit un cuvânt de bun venit. Înalt Prea Sfinţia Sa a reamintit faptul ca Patriarhia Ecumenică are drept tradiţie organizarea acestui tip de consultaţii pregătitoare atunci când Bisericile Ortodoxe naţionale sunt invitate ca participante la întruniri internaţionale creştine de amploare“.

Următorul vorbitor a fost pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, din România, care este director la Conferinţa Bisericilor Europene şi membru în Comitetul de organizare a Adunării de la Sibiu. Acesta a făcut o prezentare completă a Adunărilor Ecumenice din Basel şi Graz, din 1989, respectiv 1997, referindu-se mai ales la programul Adunării de la Sibiu, ce va avea loc între 4-9 septembrie a.c., precizând cum vor fi organizate slujbele religioase şi rugăciunile în timpul Adunării, care vor fi temele discutate, cine va susţine discursurile cele mai importante şi cine va participa din partea instituţiilor politice internaţionale. În a doua parte a zilei a fost altă prezentare asupra aspectelor plastice legate de Adunarea de la Sibiu susţinută de Daniel Buda, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, precum şi o detaliere teologică a temei Adunării de la Sibiu, prezentată de IPS Mitropolit Daniel al Moldovei şi Bucovinei, şeful delegaţiei Bisericii Ortodoxe Române la consultaţia de la Rhodos.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!