Transilvania
Proiectul „Luna credincioșilor” în Parohia „Nașterea Domnului” Cluj-Napoca

Proiectul „Luna credincioșilor” în Parohia „Nașterea Domnului” Cluj-Napoca

Marilena Asănică, 23 Ianuarie 2019

La Parohia „Nașterea Domnului” Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, a continuat, duminică, 20 ianuarie, seria evenimentelor înscrise în Proiectul „Luna credincioșilor”. Cu acest prilej, au fost sărbătoriţi, după Sfânta Liturghie, credincioșii de toate vârstele care au avut succese deosebite la competiții naționale și inter­naționale în anul 2018. Primul eveniment din Proiectul „Luna credincioșilor”, a avut loc în prima duminică din ianuarie, când au fost sărbătorite familiile care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Apoi, în a doua duminică, au fost sărbătorite cele mai tinere familii întemeiate în anul ce a trecut, în Biserica „Naşterea Domnului”.

În cea de a treia duminică a lunii, 20 ianuarie, după săvârşirea Sfintei Liturghii, au fost sărbătoriţi credincioşii de toate vârstele care au avut succese deosebite la competiții naționale și  internaționale în anul 2018. Această sărbătoare a avut loc în duminica în care la Sfânta Evanghelie s-a citit pilda celor 10 leproşi despre virtutea recunoș­tinței.

Au fost prezenți elevi și studenți din parohie, de toate vârstele, cu rezultate deosebite la olimpiade și la diferite concursuri în domeniul informaticii, muzicii și sportului. Premianții au fost felicitați din fața Sfântului Altar de către părintele Ciprian Taloș și de către prof. Mirela Nicoară, director adjunct al Școlii „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca, unde este director prof. Eugenia Marcu. Şcoala, unde învață și au învățat majoritatea celor sărbătoriți, are o colaborare de lungă durată cu Parohia „Naşterea Domnului”. Astfel, au fost acordate diplome și icoane, iar părintele Ciprian Taloș a rostit un cuvânt de învăţătură despre recunoştinţa faţă de Dumnezeu. Urmează, în duminica din 27 ianuarie, să fie desemnat și premiat în biserică „Cel mai fidel cititor” al bibliotecii Parohiei „Naşterea Domnului”.

Biblioteca parohiei are în jur de 10000 de publicații donate de credincioși, aproape în întregime inventariate și catalogate, cărți de literatură pentru copii, literatură religioasă, beletristică, istorie, geografie, filosofie, critică și estetică literară, artă și periodice puse la dispoziția cititorilor de toate vârstele.

De asemenea, având în vedere desemnarea de către Patriarhia Română a anului 2019 ca „An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”, Parohia „Naș­terea Domnului” din Cluj-Napoca organizează evenimente dedicate satului românesc, printre care se vor înscrie și pelerinajele care se vor derula în anul acesta. Primul pelerinaj a avut loc duminică, 13 ianuarie, când corul parohiei, condus de Radu Pintea, însoțit de părintele Ciprian Taloș și un grup de credincioși, a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie în satul Ghirișul Român, comuna Mociu din județul Cluj, la Biserica Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” unde slujește părintele Andrei Șuteu.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!