Editorial
Provocările seculariste trezesc vocaţii misionare latente

Provocările seculariste trezesc vocaţii misionare latente

Gheorghecristian Popa, 18 Martie 2015

Scriu aceste rânduri nu la mult timp după o perioadă agitată în care părinţii din ţară au participat la un adevărat maraton pentru a-şi înscrie copiii la ora de religie. Potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, la ora de religie au fost înscrişi peste 90% din totalul elevilor eligibili. „O victorie zdrobitoare!“, au strigat unii. Personal, nu aş judeca problema în termeni belicoşi. Nu e de dorit să intrăm în logica celor care ascut frenetic armele în numele umanismului secular pentru „a salva“ libertatea de conştiinţă a poporului român. Aş spune mai degrabă că a fost un examen de maturitate spirituală şi culturală pentru poporul român după exerciţiul celor 25 de ani de la redobândirea libertăţii; o încercare menită să probeze după tot acest timp calitatea sentimentului religios în România, un test naţional - slavă lui Dumnezeu - cu o promovabilitate neaşteptat de bună!

Înţelept ar fi să nu fluturăm triumfalist acest rezultat, ci să căutăm câteva repere concrete în pedagogia examenului. La o minimală reflecţie am identificat cinci, dar mă voi opri la unul singur. Am motive temeinice să cred că Dumnezeu a îngăduit acest test pentru a reîmprospăta în conştiinţa eclesială un aspect care merită reconsiderat şi valorificat în perspectivă: în perioadele de criză din istoria Bisericii, Dumnezeu activează în comunitate vocaţii misionare latente, în moduri spontane şi surprinzătoare. Când şansele par minime, apar persoane care, prin zelul şi energia lor, aduc lumina speranţei şi contribuie decisiv la schimbarea situaţiei. În situaţia-limită prin care tocmai am trecut, numeroase astfel de persoane s-au făcut remarcate în rândul mirenilor. Dar, dincolo de mobilizarea de excepţie a laicatului român care a completat eforturile clericilor, am fost surprins să văd cum personalităţi cu o bună vizibilitate în viaţa publică, de la care nu m-aş fi aşteptat vreodată, au luat o poziţie fermă şi demnă pentru a apăra ora de religie. Dacă în cazul unor personalităţi cunoscute pentru convingerile lor religioase, precum Liana Stanciu, Dorel Vişan, Dan Puric, Manuela Hărăbor, Ana Blandiana, Sofia Vicoveanca, Vlad Miriţă, Mihai Coadă, intervenţia în acest demers apologetic a părut una firească, nu la fel de predictibilă a fost în cazul unor artişti precum Daniel Buzdugan, Ştefan Mihalache (Connect-R), Mihai Georgescu (Miţă de la „Bere Gratis“) sau Mihai Mărgineanu. Apariţia unora dintre ei în clipurile realizate de Asociaţia „Părinţi pentru Ora de Religie“ şi TRINITAS TV a stârnit controverse şi rumori în tot spaţiul mediatic românesc. Curajul lor însă este absolut admirabil! De ce?

Aceste vedete, în realitate creştini de o mare discreţie, şi-au riscat popularitatea, şi-au dezamăgit şi divizat fanii, asociindu-se cu ceea ce unii numesc încă, în forme reciclate, „opiumul popoarelor“. Apărând ora de religie, au devenit ei înşişi în postura de a fi apăraţi, au devenit ei înşişi ţinte ale atacurilor mediatice. Am întâlnit pe reţelele de socializare nenumăraţi oameni dezamăgiţi să vadă că personaje ludice ca Daniel Buzdugan sau Mihai Mărgineanu s-au exprimat în numele normalităţii. Am văzut ironii ieftine la adresa lui Connect-R. Am citit comentarii la adresa moralităţii lor. Nu-i sanctific nici eu - nimeni nu garantează că vor avea de acum înainte o ţinută ireproşabilă -, dar am o mare admiraţie faţă de curajul lor de a-şi risca imaginea şi a mărturisi cu demnitate adevărul! Contribuţia lor la succesul campaniei de promovare a orei de religie este incontestabilă!

Exemplul lor, interpretat într-o cheie eclesială integratoare, ne dezvăluie că cei care iubesc şi promovează frumosul în diferite forme artistice au o sensibilitate şi o fineţe a sufletului în care Dumnezeu poate aprinde scânteia mărturisirii în mod neaşteptat, în situaţii istorice de răscruce pentru viaţa creştină. Este un aspect demn de toată atenţia pastoral-misionară a Bisericii în perspectiva viitoarelor provocări seculariste.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!