PS Alexander Golitzin la Facultatea de Teologie

Pr. Filip Albu, 06 Iunie 2015

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad a primit în ziua de 4 iunie 2015 vizita unui oaspete deosebit: PS Alexander Golitzin, Episcop de Toledo şi profesor emerit la Universitatea Marquette din SUA.

Preasfinţia Sa este bine-cunoscut în mediul teologic românesc datorită traducerilor publicate din opera acestuia. Prin mijlocirea preacuviosului arhimandrit conf. dr. Teofan Mada, vicar administrativ, şi cu binecuvântarea PS Arhi­episcop Timotei, vizita ierarhului american în Arad a cuprins, pe lângă o conferinţă publică, o întâlnire cu profesorii, studenţii şi elevii şcolilor teologice arădene. Astfel, de dimineaţă, Preasfinţia Sa a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi, Sfânta Liturghie în capela facultăţii. În finalul acesteia a mulţumit pentru invitaţie, pentru primire şi ospitalitatea arătată de părintele Teofan Mada, precum şi pentru bucuria oferită de către profesorii şi studenţii Facultăţii de Teologie prin liturghisirea din frumoasa capelă, încheind prin cuvintele: „Fiţi binecuvântaţi şi să aveţi spor în toate cele întru Hristos, neuitând să mă pomeniţi în rugăciunile voastre, după cum nici eu nu vă voi uita în rugăciunile mele, nădăjduind că ne vom reîntâlni în bucuria Împărăţiei lui Dumnezeu”. Din partea slujitorilor capelei i-au fost dăruite o cruce de binecuvântare lucrată artizanal din lemn şi cartea „Cărarea Împărăţiei” a Părintelui Arsenie Boca, ediţia în limba engleză. În Aula Magna a urmat conferinţa dedicată studenţilor şi elevilor seminarişti.

După scurta prezentare a facultăţii arădene, oferită de arhid. lect. dr. Caius Cuţaru, PS Alexander a susţinut o disertaţie, tema abordată referindu-se la natura studiului teologiei astăzi: „Urmărind definiţia «teologiei», aşa cum o găsim în unele dicţionare, observăm că aceasta implică un dublu aspect, de cercetare raţională, care se află la treapta de jos, urmează efortul ascetic, lectura duhovnicească şi liturghisirea, care culminează, prin milostivirea lui Dumnezeu, cu bogăţia descoperirii luminii slavei cereşti. Vă aşteaptă aşadar, iubiţi studenţi, un drum anevoios, ca urcuşul lui Moise pe Sinai. Însă nu vă opriţi niciodată!”.

Disertaţia a fost urmată de o sesi­u­ne de dialog, în care Preasfinţia Sa a răspuns întrebărilor adresate de studenţi. La final, preotul profesor Cristinel Ioja, preşedintele Se­natului universitar, a mulţumit ierarhului pentru vizită, oferindu-i în dar câteva dintre volumele e­di­ta­te de facultate şi revista „Teologia”.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!