Banat
PS Emilian Crișanul a liturghisit în Catedrala Veche din Arad

PS Emilian Crișanul a liturghisit în Catedrala Veche din Arad

Lect. Dr. Marcel Tang, 28 Septembrie 2017

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a oficiat marţi, 26 septembrie 2017, Sfânta Liturghie în Catedrala Veche a Aradului. Slujirea Preasfinției Sale a fost prilejuită de pomenirea Sfântului Apostol Ioan Evanghelistul și Teologul și a Sfântului Neagoe Basarab, domnitorul Țării Românești.

La sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură prezentând viața și faptele celor doi sfinți prăznuiți, ca unii care reprezintă fiecare o dimensiune a trăirii creștine: unul ucenic al Mântuitorului, iar celălalt din neamul românesc, ajuns domnitor al Țării Românești, apărător și sprijinitor al credinței ortodoxe. Preasfinția Sa a adus în memoria celor prezenți principalele momente din viața Sfântului Apostol Ioan, ca unul care a participat la evenimente cu totul deosebite din activitatea pământească a Mântuitorului. La fel, s-a amintit de propovăduirea sa în Asia Mică, mai precis în Efes, și de scrierile sale păstrate de Biserică din care transpare învățătura sa de bază, adică iubirea.

Cel de-al doilea sfânt cinstit a fost amintit în cuvântul Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, evidențiindu-se formarea sa duhovnicească, educa­ția primită în Mănăstirea Bis­trița și, totodată, legătura Sfântului Neagoe cu Sfântul Nifon, Mitropolit al Țării Românești și Patriarh al Constantinopolului. Binecredinciosul voievod rămâne un model de domnitor, a subliniat ierarhul, înșiruind principalele ctitorii, dar și sprijinul oferit mănăstirilor din Sfântul Munte și de la Locurile Sfinte. Nici opera sa nu a fost trecută cu vederea, operă care, după cum evidenția Preasfinția Sa, depășește cadrul unui tratat social-politic, cuprinzând îndemnuri morale și creștine valabile până astăzi. Anul acesta, cinstirea Sfântului Neagoe este cu totul deosebită deoarece se împlinesc 500 de ani de la târnosirea Mănăstirii Curtea de Argeș, precum și de la canonizarea Sfântului Nifon.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!